latinica  ћирилица
02/07/2024 |  14:51 ⇒ 18:19 | Autor: RTRS

Cvijanović: Deklaracijom iskazujemo spremnost za buduće procese (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović istakla je da je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda koja je usvojena na Svesrpskom saboru jasno izbalansirana i urađena na način da Srpska i Srbiju budu spremni za budućnost.
Željk Cvijanović - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Željk CvijanovićFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

- Čuvamo mir, naš identitet i kulturu - rekla je Cvijanović tokom rasprave u Narodnoj skupštini.

Navela da je da je Deklaraciji iskazana podrška očuvanju Dejtonskog sporazuma.

- Mi smo i za poštovanje Ustava - navela je Cvijanović.

Naglasila je da je dobro što se o Deklaraciji raspravlja i u Narodnoj skupštini Srpske.

- Ovdje su narodni predstavnici i dobro je što se raspravlja - rekla je ona.

Naglasila je da je uvjerena da će Parlament Srpske usvojiti Deklaraciju.

- Takođe, očekujemo da će Deklaraciju usvojiti i Skupština Srbije - navela je Cvijanović.

U Deklaraciji navedeni projekti Srbije i Srpske značajni za građane

Cvijanović je rekla da su u Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda sa Svesrpskog sabora navedeni projekti od značaja za građane koje će zajednički realizovati Srpska i Srbija, a nije ih bilo moguće sprovesti na nivou BiH.

Cvijanović je istakla da je važno da se implementiraju zajednički projekti Republike Srpske i Srbije, jer masu od ovih projekata nije bilo moguće realizovati u okviru BiH.

Ona je rekla da Svesrpski sabor preporučuje Srbiji i Republici Srpskoj objedinjavanje ponuda, usluga, investicija i resursa u energetici, rudarstvu, poljoprivredi, turizmu, bankarstvu, finansijama, platnom sistemu, zdravstvu, obrazovanju, saobraćaju i vezama i u drugim oblastima od nacionalnog značaja radi zajedničkog nastupanja na domaćim i stranim tržištima.

Dodala je i da Svesrpski sabor predlaže sačinjavanje zajedničkog i ujedinjenog plana infrastrukturnih projekata Srbije i Republike Srpske kojim će će se detaljno urediti i planirati potencijalno važni poduhvati.

Ona je rekla i da je na Svesrpskom saboru pozdravljena zajedničke aktivnosti Republike Srbije i Republike Srpske na izgradnji auto-puta Banjaluka-Beograd, gasovoda kroz Republiku Srpsku, aerodroma u Trebinju, kao i zajedničkih hidroelektrana.