latinica  ћирилица
02/07/2024 |  15:07 ⇒ 16:12 | Autor: SRNA

Nagrađene najbolje poslovne ideje u okviru Akcelarator programa

U Istočnom Sarajevu danas su uručene nagrade za najbolje poslovne ideje u okviru Akcelerator programa realizovanog u ovom gradu u organizaciji Razvojne agencije Republike Srpske, a pobjednički tim čine Blagoje Marković i Marko Stevanović čija se poslovna ideja pod nazivom "Metal MB" odnosi na proizvodnju klub i trpezarijskih stolova.
I. Sarajevo: Uručene nagrade Akcelerator programa - Foto: SRNA
I. Sarajevo: Uručene nagrade Akcelerator programaFoto: SRNA

Ovaj dvojac koji je osvojio nagradu od 5.000 KM zahvalio je Razvojnoj agenciji Republike Srpske za realizaciju Akcelerator programa kroz koji su stekli dosta znanja.

Ovaj program je namijenjen početnicima u poslovanju čije su ideje zasnovane na inovaciji, znanju i novim tehnologijama i imaju potencijal za rast na tržištu, generišu nova zapošljavanja i pozitivno utiču na životnu sredinu.

- Savjetovao bih ljude koji žele da realizuje poslovnu ideju da se prijave na ovaj program, da steknu osnovna znanja, pa dalje će sigurno znati kojim putem da idu. Nagrada nam puno znači i sigurno da ćemo je iskoristiti kao neka obrtna sredstva koja smo naveli kroz poslovni plan - rekao je Marković.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u gradu Istočno Sarajevo Ljiljana Lizdek navela je da grad već treću godinu učestvuje u ovom projektu, dodajući da su ove godine sve poslovne ideje zanimljive i inovativne.

- Bilo je dosta mladih koji su se u ovoj, ali i u prethodnim godinama opredijelili da započnu biznis samostalno i da se u tom pravcu obrazuju. Čestitam nagrađenima, ali i drugim učesnicima zato što su u saradnji sa Razvojnom agencijom imali priliku da prođu obuku koja će im sigurno značiti u daljem radu - rekla je Lizdekova.

Viši stručni saradnik za odnose sa javnošću u Razvojnoj agenciji Republike Srpske Daliborka Gavrilović Kujundžić rekla je da je Agencija već petu godinu zaredom u saradnji sa lokalnim partnerima organizovala Akcelerator program namijenjen početnicima u poslu.

- Riječ je o intenzivnom, dvomjesečnom edukativno savjetodavnom programu za sve sa poslovnim idejama koji žele pokrenuti vlastiti posao jer im omogućava da ovladaju potrebnim preduzetničkim znanjima i vještinama. Ovaj program omogućava kvalitetno testiranje njihovih poslovnih ideja, odnosno mogu da provjere i tržišni potencijal svojih poslovnih ideja - rekla je Kujundžićeva novinarima nakon svečanog uručenja nagrada.

Ona je podsjetila da se Akcelerator program sprovodi u saradnji sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu - Ekonomskim fakultetom Pale, Gradskom razvojnom agencijom Istočno Sarajevo, gradom Istočno Sarajevo, opštinama u njegovom sastavu i Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske.

Prema njenim riječima, ove godine u okviru programa imali su 16 kandidata koji su u saradnji sa stručnim predavačima i mentorima u protekla dva mjeseca radili na razvoju poslovnih ideja.

- Dodijelili smo pet nagrada, odnosno jednu nefinansijsku koja podrazumijeva besplatne knjigovodstvene usluge na period od godinu dana i četiri finansijske nagrade u rasponu od 1.500 do 5.000 KM - precizirala je Kujundžićeva.

Kujundžićeva je dodala da je nefinansijsku nagradu dodijelio Ekonomski fakultet Pale.