latinica  ћирилица
02/07/2024 |  17:17 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Višković: Prvo priznanje Bošnjaka da su u Potočarima imena živih (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je samostalni poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Ramiz Salkić priznao da su na spomen pločama u memorijalnom centru Potočari, kako je rekao "ukopavani živi ljudi".
Radovan Višković - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Radovan ViškovićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Јoš jednom je uvrijedio te ljude, jer to nisu polu živi ljudi, nego živi ljudi. Salkić je to prihvatio kao činjenicu i ja želim to da ponovim zbog zapisnika i stenograma - dodao je Višković.

Višković navodi da, je ovo izjava koja potrvđuje sve ono o čemu se do sada pričalo.

- Salkić je nedvosmisleno potvrdio, da su tamo "sahranjivani", ne polu živi ljudi, nego živi ljudi - istakao je Višković.

Premijer Srpske je ukazao da Bošnjaci uživaju veća prava u Republici Srpskoj od Srba u FBiH.

- Bošnjaci su dobro došli i imaju sva prava kao i ja dok poštuju Republiku Srpsku - rekao je Višković.

Višković je upitao Salikića šta je sa pravima Srbima po popisu iz 1991. godine godine u FBiH?

- Spremni smo u Republici Srpskoj da zajedno sa FBiH potpišemo da svi treba da se pridržavamo Ustava Republike Srpske i Ustava BiH - rekao je Višković.

On je naveo da su Bošnjaci uz pomoć stranih mentora preoteli i prenijeli veliki broj nadležnosti Republike Srpske na nivo BiH, a da to nigd‌je ne piše u Ustavu BiH.

Višković je ukazao da u BiH treba primijeniti popis stanovništva iz 2013. godine, te upitao šta znači to što po popisu stanovništva iz 1991. godine ima 150.000 Srba u Sarajevu, a danas jedva 5.000 Srba u tom gradu?