latinica  ћирилица
03/07/2024 |  09:01 ⇒ 11:30 | Autor: RTRS

Vrhovac: Predviđeno uvođenje platnog prometa i prijem depozita (VIDEO)

Prijedlogom zakona o IRB predviđeno je uvođenje platnog prometa i prijem depozita i time bi, ova institucija imala zakonsku mogućnost da obavlja platni promet i prijem depozita, što su do sada obavljale isključivo komercijalne banke, rekao je u Јutarnjem programu Dražen Vrhovac, vršilac dužnosti direktora IRB-a.
Dražen Vrhovac - Foto: RTRS
Dražen VrhovacFoto: RTRS

- To će značiti, da IRB preuzima dio poslova koje rade naše Komercijalne banke, gdje će fizička i pravna lica moći otvoriti svoje račune u IRB-u i držati svoja sredstva sa kojima posluju. To je nešto novo za nas, jer se mi do sada nismo time bavili - istakao je Vrhovac.

Dodaje da je izdat nalog i u toku je priprema šta je sve potrebno da IRB uradi nakon usvajanja zakona, kako bi mogli da apliciraju kod Centralne banke BiH koja daje licencu za obavljanje platnog prometa.

- Takođe, s obzirom da su u pitanju i depoziti, moraju se ispuniti određeni uslovi i Agencije za depozite. Znači, jedan set poslova nas očekuje nakon usvajanja Zakona - rekao je Vrhovac.

Što se tiče same organizacije unutar IRB-a biće potrebno otvoriti nove sektore.

- Potrebno je primiti kadrove koje već imaju iskustva u ovim poslovima - dodao je Vrhovac.

Podsjećamo, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmatraće danas i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Investiciono razvojnoj banci Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske, po hitnom postupku, kojim su proširene djelatnosti Inesticiono-razvojne banke Republike Srpske, tako da pored već propisanih djelatnosti, Banka može obavljati i djelatnosti primanja novčanih depozita i obavljanje platnog prometa.