latinica  ћирилица
03/07/2024 |  14:26 | Autor: SRNA

Linta: Hrvatska nema snage da se distancira od NDH, a drži lekcije drugima

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je Srni da u Hrvatskoj nema snage da se distancira od genocidne NDH i logora Јasenovac - najveće fabrike smrti u Drugom svjetskom ratu na Balkanu, ali da u ovoj zemlji smatraju da imaju pravo da drži lekcije drugima jer koriste poziciju članice EU.
Miodrag Linta (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs) -
Miodrag Linta (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs)

- Hrvatska koristi svoju poziciju članice EU i traži od drugih da se ponašaju onako kako ona želi, te stoga ne čude ultimativni tonovi ka Podgorici povodom Rezolucije o genocidu u Јasenovcu i logorima Dahau i Mauthauzen koju je usvojio tamošnji parlament - naveo je Linta.

Linta je naglasio da je u Hrvatskoj na sceni istorijski revizionizam i da su samo rijetki pojedinci spremni da priznaju činjenicu da je u Јasenovcu izvršen genocid.

On je naveo da hrvatski zvaničnici svake godine odlaze u Јasenovac, ali da je sve što čine u vezi sa suočavanjem sa ustaškim zločnima samo deklarativno, te ukazao da se u ovoj zemlji nastoji izvršiti reviziji istorije što pokazuje i izložbena postavka na mjestu ustaškog logora koja ovo stratište gdje je ubijeno 700.000 ljudi pokušava predstaviti više kao "sabirni logor".

- U Hrvatskoj se radikalno radi na reviziji istorije i teži da se Јasenovac svede na radni logor, na to da su logoraši, maltene, imali pristojne uslove života!? Otuda sad ovakvo reagovanje na rezoluciju Podgorice iako se ona zločinom u NDH bavi samo parcijalno i samo Јasenovcem kao najvećim stratištem u NDH - rekao je Linta.

On smatra da bi parlament Srbije i sam trebao da donese deklaraciju o genocidu nad Srbima, Јevrejima i Romima u cijeloj NDH.

Linta je naglasio da neprestano treba iznositi činjenice o Drugom svjetskom ratu i događajima devedesetih godina prošlog vijeka i da ne treba popuštati i ćutati na očigladne napade, provokacije i zamjene teza.

- Samo tako možemo stati na put revizionizmu. Hrvatska strateški i sistematski decenijama radi na minimiliziranju događaja u Drugom svjetskom ratu i pokušava da NDH predstaviti kao "istinsku državu hrvatskog naroda", dok Srbe žele predstaviti kao navodne zločince - rekao je Linta.

On je naveo da se u Hrvatskoj štampaju knjige u kojim se tvrdi da su za zločine u NDH "krivi zli Srbi koji su dizali pobune jer nisu mogli prihvatiti tu hrvatsku državu".

- Posljedica te radikalne revizije istorije iz Drugog svjetskog rata i rata devedesetih je da Hrvatska smatra da je ona ta koja je moralno superiorna i da treba da drži lekcije drugima. Zato je važno da se borimo za istinu iz vremena Drugog svjetskog rata, kao i iz rata devedesetih, da imamo institucije koje će sistematski i planski da se bave tim vremenima. Potreban je aktivan pristup u borbi za istinu, a protiv revizije i provokativog i uvredljivog pristupa Hrvatske - poručio je Linta.

Skupština Crne Gore usvojila je u petak, 28. juna, Rezoluciju o genocidu u Јasenovcu i logorima Dahau i Mauthauzen.

Hrvatski premijer Hrvatske Andrej Plenković poručio je da će Hrvatska preduzeti mjere koje smatra primjerenim za ovakve, poteze "instrumentalizacije parlamentarne većine" s ciljem narušavanja odnosa Zagreba i Podgorice.

Poslanik Mosta u Saboru Hrvatske Ante Bulj uputio je u proceduru zaključak kojim bi se svi poslanici u crnogorskom parlamentu koji su glasali za Rezoluciju proglasili nepoželjnim u Hrvatskoj.