latinica  ћирилица
03/07/2024 |  20:47 ⇒ 22:21 | Autor: RTRS

Premijera istorijsko-dokumentarnog filma "Svjedok"- epska priča o stradanju srpskog naroda (FOTO/VIDEO)

Istorijsko- dokumentarni film „Svjedok“ o stradanju srpskog naroda tokom ratnih dešavanja devedestih godina na prostoru bivše Јugoslavije i radu čuvenog patologa Zorana Stankovića premijerno je prikazan u Banjaluci. Rađen je u koprodukciji Radio-televizije Republike Srpske i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica. Film "Svjedok" je sniman na lokacijama pet masovnih grobnica - Kravica, Mrkonjić Grad, Brod, Јelačići i Zvornik. U snimanju ove epske priče o stradanju Srba, dobrovoljno je učestvovalo više od 8.000 ljudi.
Promocija filma Svjedok - Foto: RTRS
Promocija filma SvjedokFoto: RTRS

Tišina, suze i teški uzdasi najbolje govore koliko je emocija i utisaka ostavio film "Svjedok" - film ispisan krvotokom ratne brutalnosti i ratnog užasa.

Film "Svjedok" prvobitno je zamišljen i baziran na dokumentaciji i svjedočanstvima specijaliste sudske medicine iz Beograda doktora Zorana Stanković koji je radeći na više od 50 masovnih grobnica širom bivše zemlje obdukovao više od 7.500 stradalih žrtava.

Njegova smrt neposredno pred početak snimanja mijenja formu, ali ne i suštinu. Ogoljenu i surovu istinu o stradanju Srba prikazanu kroz ratni put i istorijski portret Stankovića.

- Ovo smatram četvrtom sahranom. Prva je regularna, druga po snimanju filma, treća kada smo odgledali u Beogradu, a ovo je sada četvrta. Tako da bol ne jenjava - rekla je supruga doktora Zorana Stankovića Marina Stanković.

- U ovom filmu isključivo su ratni snimci, dokumentovani - moji snimci. Kada mi je Denis rekao da pravi film o Zoranu Stankoviću ja sam objeručke prihvatio da mu dam snimke koje sam čuvao u dokumentaciji - naveo je snimatelj TV Beograd Milovan Urošević.

Film "Svjedok" je nemjerljiv u sadržaju, nemjerljiv u istini, rekao je režiser Denis Bojić. Počiva na istini i predstavlja svjedočansto o razmjerama srpskog stradanja.

Film Svjedok (foto: RTRS)

- Јedan ogroman film, i po kapacitetu i sadržaju ali i po nacionalnom segmentu koji je bitan za srpski narod, jer obuhvata jedan geografski prostor bivše Јugoslavije i na vidjelo iznosi činjenicu za koju smo možda mislili da je znamo, a čini mi se da će tek poslije filma biti jasna i vidljiva ne samo pripadnicima srpskog naroda - naveo je Bojić.

O tragičnim sudbinama članova njihovih porodica, te o ličnim strahotama kroz koje su prolazili u procesima identifikacije, u filmu svjedoče brojni pripadnici srpskog naroda. Film je istorijski dokument koji će pokazati istinu o stradanju Srba u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, smatraju zvaničnici Srpske.

- Da se i poslije 30 godina istina o stradanju Srba u ratu približi javnosti i da se demantuju sve laži da su Srbi zločinci pa čak i da daju etiketu genocidnog naroda - rekao je predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković.

- Pokazujemo da poštujemo svoje žrtve i da smo ljudi od časti i poštenja. Naše je da natjeramo da poštuju naše žrtve kao što i mi pokazujemo pijetet prema ostalima. Od toga nećemo odustati jer bez toga nema suživota i zajedničke budućnosti - jasan je predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

U filmu je dobrovoljno učestvovalo više od 8.000 ljudi. Radi se mahom o članovima i prijateljima porodica poginulih i nestalih civila, vojnika Vojske Republike Srpske.

- Svjedok najnovijeg perioda srpske istorije na ovim prostorima i bolna svjedočanstva dr Zorana Stankovića koji je, dobrim dijelom nam se činilo da je odnio sa sobom na onaj svijet.A li jednim dugim filmom pokazuje se koliko film može da sačuva od zaborava epizodu naše prošlosti - istakao je ministar kulture Srbije Nikola Selaković.

"Svjedok" je preveden na engleski, francuski, ruski i njemački jezik. Sve sa ciljem da ova lična karta srpskog stradanja bude vidljiva u što više zemalja širom svijeta.