latinica  ћирилица
04/07/2024 |  17:19 ⇒ 17:44 | Autor: SRNA

Brzi put Bijeljina-Sokolac od strateškog značaja za istočni dio Srpske

Predstavnik Autoputeva Republike Srpske Aleksandar Đuraš ocijenio je nakon radnog sastanka o brzom putu Sokolac-Bijeljina, na kome su učestvovali predstavnici ove firme, kineske kompanije koja je uključena u izradu idejnog projekta, te opština Sokolac, Han Pijesak i Pale, da je projekat od strateškog značaja za ovaj dio Republike Srpske i sve opštine kroz koje put prolazi.
Sokolac - sastanak - Foto: SRNA
Sokolac - sastanakFoto: SRNA

Đuraš je danas novinarima rekao da je do sada odrađen generalni projekat, te da se sada ide u detaljniju razradu saradnje lokalnih zajednica, kako bi projekat bio što efikasnije realizovan.

- Rok za izradu ovog dokumenta je 18 mjeseci od dana potpisivanja, a prije nekih dva mjeseca potpisan je ugovor - istakao je Đuraš.

Za načelnika opštine Pale Boška Јugovića veoma je bitno da su predstavnici opština danas prisustvovali prezentaciji idejnog rješenja koje će dalje biti u razradi za izgradnju brzog puta Bijeljina-Sokolac, koja se dalje nastavlja prema Palama.

On je izrazio uvjerenje da će projektant uvažiti sve ono što je bitno za stanovništvo lokalnih zajednica.

- Kada je riječ o Palama, bitna je, prije svega, blizina Sarajeva i Goražda i potreba da se veže ovaj dio Republike Srpske prema istoku, odnosno Srbiji, Ustiprači, Vardištu i dalje - istakao je Јugović.

On je uvjeren da će opština Pale imati dodatne komunikacije, uvažavjući postojeći magistralni put, brzu cestu i sve ono što Palama kao turističkoj destinaciji ide naruku.

Imamo dovoljno vremena, kako kaže, da reagujemo ukoliko treba i da svi ponudimo najkvalitetnije i najbolje rješenje koje će projektant dalje razraditi i koje će sigurno služiti na korist Republici Srpskoj, Sarajevsko-romanijskoj regiji i svima koji žive na ovim prostorima prema Bijeljini i dalje prema Srbiji.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica naglasio je da su učesnici radnog dogovora upoznati o glavnom projektu brzog puta Bijeljina–Sokolac,odnosno koridora kuda će voditi nova trasa, sa kojom su u ovoj opštini saglasni.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu lokalna uprava će na javni uvid staviti snimke terena, kako bi se građani upoznali kuda će ići trasa.

Bjelica je naveo da trasa brzog puta prema Sokocu skreće u selu Košutica preko Luburić polja prema Brejakovićima, zatim tunelom dužine oko 800 metara, a potom od petlje kod Podromanije, vodi prema selu Bogovići i Podvitezu do Pala, uključujući se na ostale puteve.

- Za nas je od strateškog interesa i životno pitanje rješavanje brzih puteva da ne bi ostali odsječeni od razvojnog procesa i izgradnje ovakvih savremenih saobraćajnica - naglasio je Bjelica.

On je izrazio zahvalnost svima koji su pokrenuli ovu inicijativu i vladama Republike Srpske i Srbije, a posebno Direkciji Autoputeva Republike Srpske, koja ovim projektom daje ogromnu šansu za razvoj opštinama područja kroz koje prolazi ovaj brzi .

Bjelica je naglasio da nadležno odjeljenje opštine Sokolac radi na pripremi dokumentacije potrebne za realizaciju ovog projekta.