latinica  ћирилица
04/07/2024 |  18:31 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Savjet ministara usvojio budžet - 40 miliona veći od prošlogodišnjeg; Više od dvije trećine ide za plate (VIDEO)

Savjet ministara usvojio je danas Nacrt budžeta institucija BiH za 2024. u iznosu od 1.355.400.000 maraka i u odnosu na prošlu godinu veći je za 40 miliona. Za servisiranje međunarodnih obaveza predviđena je milijarda i 440 miliona. Usvajanje budžeta preduslov je za dobijanje sredstava iz Plana rasta za Zapadni Balkan.
Sjednica Savjeta ministara - Foto: RTRS
Sjednica Savjeta ministaraFoto: RTRS

Politički dogovor lidera stranaka većine od prije nekoliko dana u Mostaru, Savjet ministara danas je u istom gradu za sat vremena pretočio u konkretne odluke. Usvojen je budžet institucija i međunarodnih obaveza za 2024, mada je kalendarski pola godine već prošlo. Kao i ranijih godina budžet nema razvojnu komponentu.

Gotovo milijardu odlazi na plate, a 100 miliona na kapitalna ulaganja i 200 miliona na različite vrste materijalnih troškova. Pozivam ostale kolege da ostala sredstva stavimo u funkciju", rekao je ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić.

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto izjavila je da je usvajanjem Nacrta budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2024. godinu stvorene pretpostavke za implementaciju novog plana rasta EU.

Krištova je nakon današnje sjednice Savjeta ministara u Mostaru navela da je usvojen Nacrt budžeta u iznosu od 1.355.400.000 KM koji je veći za 40 miliona KM u odnosu na prošlogodišnji.

Prema njenim riječima, ovim je stvoren ambijent za nesmetan rad institucija BiH i izvršavanje međunarodnih obaveza, ali i provođenje neophodnih reformi.

Kako se navodi, ukupni rashodi institucija BiH iznose 1.355.400.000 KM i veći su za tri odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok servisiranje spoljnog duga BiH iznosi 1.430.733.053 KM.

Usvajanje budžeta je jedan od uslova za dobijanje prve tranše iz Plana rasta EU u iznosu od 140 miliona maraka, međutim novac je sporan, jer iz Brisela nema odgovora da li su zadovoljni dostavljenom Listom prioriteta, s obzirom na to da srpska strana ne pristaje na uspostavljanja Kol centra BiH, popunjavanje Ustavnog suda i ukidanje entitetskog veta u bh. institucijama.

Ministri su uspjeli otkočiti raspodjelu 50 miliona maraka sredstava od RAK-a koja će biti usmjerena u oba entiteta za razvoj saobraćaja i infomatičkog društva, ali nije bilo dogovora o podjeli 250 miliona od putarine. Problem su, ističu, ministri iz Federacije.

- Zakon je predvidio da se ta sredstva mogu privremeno podijeliti na bazi privremenih koeficijenata, ali neko ne želi da to uradi na takav način - rekao je Amidžić.

Ministri se nisu izjašnjavali o izmjenama Zakona o VSTS-u koji je bio na dnevnom redu iako je evropska obaveza još nema zakona o regulisanju statusa stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. Nakon što je usvojen u Savjetu ministara, budžet ide u Predsjedništvo, a onda bi trebalo da ga formalno potvrde i oba doma PS BiH.

U postdejtonskoj BiH još nije zabilježeno da se sjednice Savjeta ministara održavaju izvan Sarajeva. Zvanično nije objašnjenjeno zašto je održana u Mostaru. Nezvanično, razlog je loš rashladni sistem u Sarajevu, mada mnogi prepoznaju simboliku i potvrdu teze da je BiH visokodecentralizovana zemlja.