latinica  ћирилица
04/07/2024 |  20:10 | Autor: RTRS

Maestralni Dončić odveo Sloveniju u polufinale turnira u Atini

Košarkaši Slovenije pobijedili su Novi Zeland rezultatom 104:78 u drugom meču kvalifikacija za Olimpijske igre.
Luka Dončić (Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO) -
Luka Dončić (Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO)

Slovenci su doživjeli pravu blamažu u prvoj utakmici kvalifikacionog turnira u Pireju kada su u "Dvorani mira i prijateljstva" ubjedljivo poraženi od Hrvatske.

Hrvati su u srijedu "vratili uslugu" i izgubili potpuno neočekivano od Novog Zelanda, pa je u četvrtak Slovencima bila neophodna pobjeda od minimum 10 poena razlike.

Slovenci su imali šansu i da budu prvoplasirani u grupi, ali im je za to bila neophodna pobjeda nad Novim Zelandom od 29 poena razlike, za šta su ostali kratki tek u finišu meča.

Dakle, Slovenci su pobijedili Novi Zeland sa 26 poena prednosti i nedostajala su im tri poena da grupu završe kao prvoplasirani, uprkos jako lošoj utakmici protiv Hrvatske u utorak.

Ekipu Aleksandra Sekulića je ka pobedi tripl-dablom predvodio Luka Dončić sa 36 poena (3/12 trojke), 10 skokova i 10 asistencija, DŽoš Nibo je dao 20 poena uz 12 skokova.

Kod Novog Zelanda najviše se istakao Šej Ili sa 28 poena i 10 skokova, Ajzeja Leafa je dodao 12 poena.

U polufinalu turnira u Atini Slovenija će najvjerovatnije igrati protiv domaćina Grčke, koja se ovog četvrtka sastaje sa Egiptom i veliki je favorit, dok će rival Hrvatskoj biti vjerovatno Dominikanska Republika, osim ako se ne desi čudo pa da Egipat savlada Grčku.

Podsjetimo, samo pobjednik turnira ima mjesto na Olimpijskim igrama.