latinica  ћирилица
05/07/2024 |  10:59 ⇒ 13:50 | Autor: RTRS

Parastos Srbima iz srebreničkog sela Krnjići - strašan zločin 32 godine bez kazne (FOTO)

U porti Crkve Svetog Proroka Ilije u srebreničkom selu Krnjići služen je parastos za 24 srpska civila i vojnika iz ovog sela, od kojih su 17 ubili pripadnici muslimanskih snaga iz Srebrenice 5. jula 1992. godine.
Selo Krnjići - pomen - Foto: RTRS
Selo Krnjići - pomenFoto: RTRS

Članovi porodica stradalih, delegacije opštine i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata iz Srebrenice položili su cvijeće uz spomen-ploču u porti ovdašnje crkve koju su podigli mještani, uz pomoć Boračke organizacije i Vlade Republike Srpske.

Time je odata počast stradalima i obilježene 32 godine od svirepog ubistva mještana ovog srpskog sela.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić rekao je da su Krnjići jedno u nizu srebreničkih sela u kojima su muslimanske snage počinile stravične zločine i da je tu izvršeno etničko čišćenje.

On je rekao da pravosuđe BiH na sve načine opstruiše podizanje optužbi i procesuiranje zločina počinjenih nad Srbima i na taj način štiti zločince.

- Tako nastoji vremenom stvoriti svoju nerealnu i pristrasnu sliku o karakteru rata u BiH na osnovu presuđenih počinilaca zločina, među kojima nema Bošnjaka-muslimana, koji su u srednjem Podrinju počinili brojne masovne zločine nad srpskim stanovništvom, među kojima je i ovaj u Krnjićima gdje su ubijali i spaljivali nepokretne starce i žene - istakao je Kojić.

Muslimanske snage su 5. jula 1992. godine upali u srpsko selo Krnjići gdje su poubijali sve stanovnike koje su stigli, a uglavnom su to bili stariji civili.

Tog dana, između ostalih, ubijen je nepokretni seoski učitelj u penziji Vaso Parača, čije je tijelo spaljeno na vatri koju su u kući naložili njegovi bivši učenici.

Neke od žrtava pronađene su unakažene i u fazi raspadanja tek 15 i više dana nakon ubistva.

Preživjeli mještani Krnjića pričaju da su tog tragičnog dana, osim učitelja Vase, ubijeni direktor škole u Skelanima Rade Trimanović, starica Soka Vujić, te sveštenik Boban Lazarević koji je ubijen dok je obavljao vjerski obred.

Kao i u ostalim srpskim selima oko Srebrenice, u muslimanskom napadu opljačkana je sva pokretna imovina, a popaljena i uništena nepokretna imovina kako bi se uništili tragovi srpskog postojanja na ovom prostoru.

Za zločine nad civilima u Krnjićima niko nije odgovarao kao ni za brojne masovne zločine koje su nad Srbima u srednjem Podrinju počinile muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića.