latinica  ћирилица
05/07/2024 |  14:08 ⇒ 14:08 | Autor: SRNA

Ministarstvo bezbjednosti: Preduzete mjere radi osiguranja bezbjednosti Nešića i Vulićeve

Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara saopštilo je da preduzima sve potrebne mjere da bi osiguralo bezbjednost ministra bezbjednosti Nenada Nešića i poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanje Vulić, kojima su upućene izuzetno ozbiljne prijetnje.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Ministarstvo je najoštrije osudilo prijetnje Nešiću i Vulićevoj, za koje je navelo da predstavljaju neprimjeren i neprihvatljiv napad na ličnu bezbjednost i dostojanstvo nosilaca funkcija na nivou BiH, te istaklo da će, u saradnji s nadležnim institucijama, raditi na identifikaciji i sankcionisanju odgovornih za prijetnje.

Iz Ministarstva bezbjednosti saopšteno je da posebno zabrinjava činjenica da su prijetnje eskalirale u trenutku kada su vidljive posljedice nelegalnog i nelegitimnog djelovanja bošnjačke političke elite u Generalnoj skupštini UN, koje je kulminiralo fijaskom rezolucije o Srebrenici.

Takvi postupci dodatno polarizuju ionako krhke političke odnose unutar BiH i stvaraju atmosferu nesigurnosti i nepovjerenja, ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva bezbjednosti naveli su da političkoj krizi i produbljivanju nepovjerenja u vezi s temama koje dugo dijele BiH, doprinose dijelovi međunarodne zajednice, vođeni sopstvenim geopolitičkim interesima, u sadejstvu s poslušničkim mentalitetom dijela političke elite iz BiH.

U saopštenju se dodaje da prošlost treba ostaviti, ne insistirati na temama o kojima postoje različiti pogledi, te da treba strogo poštovati Dejtonski mirovni sporazum i ustavnu strukturu BiH.

Ministarstvo bezbjednosti je navelo da će nastaviti s radom na zaštiti svih građana i institucija od bilo kakvih prijetnji i napada, te će se dosljedno boriti za vladavinu prava i bezbjednost u cijeloj BiH.

Na adresu Kabineta ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Nenada Nešića danas je stigla prijeteća poruka upućena njemu i šefu Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanji Vulić.