latinica  ћирилица
05/07/2024 |  14:50 ⇒ 16:46 | Autor: RTRS

SNSD: Tužbe protiv članova CIK-a: Spremni izlazimo na izbore i očekujemo pobjedu (VIDEO)

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da ta stranka odbacuje proceduru i blamažu koja je doprinijela tome da na kraju Centralna izborna komisija BiH dodijeli mandat delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Narodne skupštine Republike Srpske kandidatu PDP-a.
Predsjedništvo SNSD-a - Foto: RTRS
Predsjedništvo SNSD-aFoto: RTRS

Dodik je najavio da će SNSD koristiti sva politička sredstva da se izbori za zaštitu interesa Srpske u Domu naroda.

- To ne može da se prihvati kao legitimno i legalno. Mi smo spremni da, koristeći sva pravna sredstva, u vezi s tim idemo do Strazbura i tamošnjeg Evropskog suda za ljudska prava - rekao je Dodik.

Istakao je da se takvim izborom delegata opozicije urušava povjerenje u izborni sistem.

Dodik je naglasio da će na tom planu pojedinačnu privatnu tužbu podnijeti i kandidat SNSD-a i to protiv svih članova CIK-a zbog zloupotreba i kršenja zakona.

- Ne vjerujemo u pravosuđe BiH i odbijamo sve to, ali hoćemo da pokažemo kolika je ovo sve blamaža i ništa drugo. Takođe, kada je riječ o procesu protiv mene pred pravosuđem BiH, ja sam na to pristao kako bih pokazao koliko je sve to besmisleno - rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da izbor delegata u Domu naroda primarno treba da vrši Narodna skupština, te da je ono što su napravili CIK i drugi faktori neprihvatljivo podmetanje.

Dodik je rekao je da SNSD spremno izlazi na lokalne izbore u oktobru i da očekuje pobjedu.

- Izlazimo na izbore u 76 lokalnih zajednica, od čega 64 u Republici Srpskoj, 11 u FBiH, plus Brčko distrikt. Od 64 načelničke i gradonačelničke pozicije u Srpskoj, imamo svog kandidata u 63, a za Kupres imamo zajedničkog kandidata kojeg podržavamo. Imamo i četiri kandidata za načelnika u Federaciji BiH - rekao je Dodik nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a.

Dodik je istakao da su odnosi sa koalicionim partnerima veoma dobri, da će SNSD voditi fer kampanju i da to očekuje od svih učesnika lokalnih izbora.