latinica  ћирилица
05/07/2024 |  15:29 ⇒ 16:47 | Autor: RTRS

"Bošnjaci žele BiH samo za sebe" (VIDEO)

BiH, koja je predviđena Dejtonom, sastavljena je od dva entiteta i u odlučivanju učestvuju tri naroda, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na konferenciji za novinare.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je naglasio da su za Srpsku nebitni zaključci skupa "Bosna je naša-bosanska" u Sarajevu.

- Svako ima pravo da se bori za svoj identitet, ali ne na štetu drugih naroda. Lažu da je BiH bosanska. Šta je njihova intencija? Oni žele BiH samo za sebe - rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je naveo da i ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez govori o nabavci dijelova i helikoptera, iako za to nema ni odluke, ali ni novca u budžetu.

- Nemate helikoptera ispod 20 miliona evra. U budžetu je predviđeno toliko maraka. Sada pokazuje neki dron. To je čisto rušenje BiH. Ti kvazi bosanski ili bošnjački intelektualci žele samo da nestane srpski i hrvatski narod u BiH. Za nas nisu važni njihovi zahtjevi. Nema posebnog komentara. Neka nastave borbu za njihov identitet. Ovi sa strane koji gledaju, nadam se da će ujednačiti kriterijume - poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, niko nema ništa protiv bilo kakvog okupljanja ili iskazivanja stava, ali da je pozicija srpskog naroda i Srpske veoma jasna.

Predsjendik Srpske je ukazao na "dvostruke aršine jer su u jednom slučaju Srbi oni koji ruše Dejton, dok su drugi koji se okupljaju na isti način progresivci i donose neku novu energiju", istakavši da je za Srpsku to nebitno.