latinica  ћирилица
05/07/2024 |  16:44 ⇒ 18:37 | Autor: RTRS

Predsjedništvo utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH (VIDEO)

Predsjedništvo BiH utvrdilo je na današnjoj vanrednoj sjednici Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu.
Predsjedništvo BiH - Foto: Ustupljena fotografija
Predsjedništvo BiHFoto: Ustupljena fotografija

Srpski član Predsjedništva Željka Cvijaniće je rekla da će Prijedlog budžeta, u obliku koji je dostavio Savjet ministara, biti upućen Parlamentarnoj skupštini BiH.

- Činjenica da se krećemo u okvirima budžeta, kako je to proslijedio Savjet ministara i nije bilo posebno mogućnosti da se mijenja - rekla je Cvijanović nakon sjednice.

Izrazila očekivanje da će predloženi budžet proći proceduru u Parlamentarnoj skupštini i da će stupiti na snagu, kako bi budžetski korisnici imali pouzdana sredstva za funkcionisanje sistema.

Cvijanovićeva je rekla da je bilo određenih zahtjeva za nekim povećanjima, ali da su to bili nerealni zahtjevi.

Ona je rekla da je Predsjedništvo uvažilo sve ono što je obrazložio izvjestilac - ministar finansija i terezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić, te zahvalila što je dao kvalitetna obrazloženja kako bi bila suzbijena sva nerealna očekivanja.

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić izjavio je da je, nakon što je Predsjedništvo BiH danas usvojilo prijedlog budžeta BiH za ovu godinu, sada na potezu Parlamentarna skupština BiH.

- Budžet je u skladu sa onim kako se ponašaju institucije na nivou BiH i to je potrošački budžet zato što najveći dio sredstava odlazi na plate - rekao je Amidžić novinarima u Sarajevu nakon sjednice Predsjedništva BiH.

On je istakao da je interes bio da izdvajanja entiteta u kojima se odvija realan život ne budu veća u odnosu na prethodnu godinu, što je i uvaženo.

- Pojedini veliki potrošači, koji su mnogo trošili, smanjeni su, između ostalog tu je i Ministarstvo odbrane - rekao je Amidžić.

Savjet ministara usvojio je juče Nacrt budžeta institucija BiH za 2024. u iznosu od 1.355.400.000 maraka, a koji je u odnosu na prošlu godinu veći za 40 miliona.

Pošto je Nacrt zakona o budžetu dobio podršku Savjeta ministara, poslat je u Predsjedništvo, koje je i formalni predlagač budžeta i koje ga šalje na odobravanje u Parlamentarnu skupštinu BiH, gdje treba da dobije podršku oba doma.

Za servisiranje međunarodnih obaveza predviđena je milijarda i 440 miliona. Usvajanje budžeta preduslov je za dobijanje sredstava iz Plana rasta za Zapadni Balkan.

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto izjavila je da je usvajanjem Nacrta budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2024. godinu stvorene pretpostavke za implementaciju novog plana rasta EU.