latinica  ћирилица
05/07/2024 |  17:53 ⇒ 18:02 | Autor: RTRS

Minić: Zahtjevi opštine Vlasenica školski primjer dobre saradnje sa republičkim vlastima (VIDEO)

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske Savo Minić posjetio je Vlasenicu i Han Pijesak gdje se sastao sa načelnikom opštine Miroslavom Kraljevićem.
Savo Minić u Vlasenici - Foto: RTRS
Savo Minić u VlaseniciFoto: RTRS

Minić je posjetio i poljoprivredno gazdinstvo Đurić, a održan je sastanak i sa predstavnicima šumskih gazdinstava. Istakao je da razvojna šansa ove lokalne zajednice leži u energiji, hrani, turizmu.

Porodica Đurić iz sela Betanj primjer je da poljoprivredom i vrijednim radom, može da se obezbijedi dostojan i lijep život. Domaćin Vojin naglašava da je njihova proizvodnja raznovrsna, te da podrška resornog ministarstva nije izostala.

- Imamo sve, od krava muzara, tovnih junadi, tova svinja, ovaca, žitarica, kukuruza za silažu, krompira i travne smjese. Mora se dosta poznavati pravilnik i ta dokumentacija, da se sve prikupi i priloži. Sa ministarstvom nikada nismo imali problem. Imaju podsticaji na mehanizaciju, kapitalni, na objekte, stoku, na mlijeko, na sve - rekao je Vojin Đurić. 

- Vlada ovdje učestvuje sa 50 odsto u ovim troškovima, kada su u pitanju kapitalna ulaganja. Takođe sve ovo što ste mogli vidjeti rezultat je i jednim dijelom podrške ministarstva i Vlade, ali djelo ruku domaćina - izjavio je Minić. 

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević rekao je da je riječi bilo i o razvijanju komercijalne proizvodnje, kao i stvaranju povoljnijeg ambijenta za uzgoj i proizvodnju domaćih proizvoda, uz punu podršku resornog ministarstva.

- Naš plan je da u Vlasenici napravimo ozbiljnu zemljoradničku zadrugu koja će okupiti sve te proizvođače i da napravimo Vlaseničku ili Birčansku kuću - poručio je Kraljević. 

Razgovaralo se i o šumskim gazdinstvima. Pored problema sa kojim se suočavaju, konstatovan je i jasan napredak.

- Najveći problemi su zakonske procedure - istakao je v.d. direktora Šumskog gazdinstva "Birač" Goran Đurić. 

- U ovoj godini koja je izuzetno teška za poslovanje uspjeli smo da za prvih šest mjeseci sve planove ispunimo 100 odsto, takođe samim tim i obaveze prema radnicima, prema poslovnim partnerima i prema lokalnoj zajednici - izjavio je direktor Šumskog gazdinstva "Visočnik" Vujadin Golijanin.

Iz resornog ministarstva naglašavaju da će se aktivno raditi na poboljšanju ambijenta, ali i da su trenutni pokazatelji na zadovoljavajućem nivou.

- Imamo dobre pokazatelje kada govorimo o smanjenju zaliha drvnog sortimenta, sa 10.000 metara kubnih, a generalni problem sa ogrevom, vidimo da je i ovdje prepolovljen - naveo je Minić. 

Minić je istakao da su svi zahtjevi opštine Vlasenica u vezi sa ruralnim razvojem, podrškom udruženju žena i drugim važnim pitanjima bili školski primjer dobrog rada opštinske uprave i dobre saradnje sa republičkim vlastima.