latinica  ћирилица
06/07/2024 |  08:50 ⇒ 09:34 | Autor: SRNA

Veliki broj građana Srbije na pomenu srpskim žrtvama iz Podrinja

Veliki broj građana Srbije doputovao je danas organizovano u Bratunac, gdje će prisustvovati obilježavanju 32 godine od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču.
Obilježavanje 32 godine od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču, Bratunac - Foto: SRNA
Obilježavanje 32 godine od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču, BratunacFoto: SRNA

Kod mosta Bratoljub, koji spaja Republiku Srpsku i Srbiju preko rijeke Drine kod Bratunca, nalazi se oko 50 autobusa iz Srbije, javlja izvještač Srne.

U Bratuncu će danas biti obilježene 32 godine od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču, a parastos za 3.267 srpskih žrtava služiće Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Program obilježavanja počeće dočekom patrijarha Porfirija u porti Hrama Uspenja Presvete Bogorodice, gdje će u 9.00 časova biti služena Sveta arhijerejska liturgija.

U 11.30 časova krenuće litija od hrama Uspenja Presvete Bogorodice do groblja u Bratuncu, gdje će u 12.00 časova biti služen parastos stradalima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Nakon toga će zvaničnici položiti cvijeće i vijence kod Centralnog spomen-krsta na bratunačkom groblju, a potom će se obratiti prisutnima.

Osim crkvenih velikodostojnika, obilježavanju će, između ostalih, prisustvovati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, premijer Srbije Miloš Vučević.

Obilježavanju će prisustvovati i ministri u vladama Srpske i Srbije, srpski predstavnici u zajedničkim organima na nivou BiH, predstavnici opština i gradova iz Srpske i Srbije, brojne delegacije organizacija proisteklih iz minulog rata, te veliki broj građana.

Naziv ovogodišnjeg programa obilježavanja sjećanja na stradale Srbe u srednjem Podrinju i Birču je "32 godine - zločin bez kazne".

Pomen se daje svim srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja i Birča u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a organizuje se povodom 32 godine od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio, a desetoro se još vode kao nestali.