latinica  ћирилица
06/07/2024 |  08:55 ⇒ 12:04 | Autor: RTRS

RTRS Specijal: Stradanje Srba u Podrinju

Gledajte naš Specijal: Stradanje Srba u Podrinju.
RTRS Specijal - Foto: RTRS
RTRS SpecijalFoto: RTRS

Ni milom ni silom ne možemo se odreći Hrista i svoje pravoslavne vjere, poručio je patrijarh Porfirije, nakon služenja liturgije u Bratuncu za pomen stradalih Srba u Podrinju.

- Sve što smo dobili i imamo to je dar Božiji. Taj pečat i tu osobinu i naš narod kao i crkva otkad zna za sebe nosi i živi tom suštinom i tim otkucajima. Otkada brojimo svoju istoriju koju znamo danas, od Svetoga Save. Pravoslavna vjera nas je oblikovala, uobličila onakve kakvi smo danas, kakvim nas zna čitav svijet - istakao je Porfirije.

Odajem priznanje svim porodicama i žrtvama rata, koji su dali svoje živote. Od sredine 1992. godine do polovine 1993. godine, najveću žrtvu su trpile srpske snage na području Podrinja, istakao je Vinko Pandurević komandant Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske.

Da Međunarodnoj zajednici i danas smetaju srpske žrtve, potvrdio je Branimir Kojić, predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, rekavši da su imali primjer, kada su postavljali fotografije više od 600 ubijenih Srba, uz regionalni put Bratunac-Potočari-Srebrenica, te da su jednu od fotografija postavili ispred objekta, za koji nisu znali da je ured OSCE-a, kao i da su oni odmah tražili da se ista ukloni.

Јako je važno, da se ljudi sjećaju, pamte, i poštuju žrtve svog naroda, dodao je Dušan Pavlović, direktor Centra za društveno-politička istraživanja, svojevremeno radio u INO BiH i RCRRZ, autor knjige "Bitka za Srebrenicu-rat za civilizaciju".

Da je konačan cilj kroz vrijeme, da Srba sa zapadne strane Drine nestane, potvrdio je i prof. dr Draga Mastilović, direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta Istočno Sarajevo.

Svaka žrtva je bitna, a njihovo osporavanje, nećemo dozvoliti, rekao je poslanik u Predstavničkom domu PS BiH i bivši direktor Republičkog Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

U Bratuncu će danas biti služen pomen za 3.267 srpskih žrtava srednjeg Podrinja i Birča, poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a povodom 32. godine od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69, a zarobljeno 22 vojnika i civila. Prenos pomena gledajte na RTRS od 11.50 časova.