latinica  ћирилица
06/07/2024 |  09:23 ⇒ 10:52 | Autor: RTRS

Patrijarh srpski Porfirije služio liturgiju u Bratuncu (FOTO)

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije stigao je u Bratunac, gdje je služio liturgiju i pomen za 3.267 Srba ubijenih u srednjem Podrinju i Birču povodom obilježavanja 32 godine od srpskog stradanja na ovom području.
Patrijarh Porfirije - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Patrijarh PorfirijeFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Patrijarha Porfirija su pred Crkvom Uspenja Presvete Bogodorice dočekali Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijeri Srpske i Srbije Radovan Višković i Miloš Vučević i vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović.

Prisutni su i ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić, zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović, ruski asmbasador u BiH Igor Kalabuhov i predstavnici Ambasade Srbije u BiH, kao i veliki broj vjernika.

Foto: predsjednikrs.rs/BorislavZdrinja

Liturgiji prisustvuju i načelnici opština regije Birač, predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, veliki broj građana Podrinja, ali i iz Srbije, koji su organizovano doputovali u Bratunac.

Patrijarhu Porfiriju saslužuju Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom i više arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Nakon Svete arhijerejske liturgije krenuće litija od hrama Uspenja Presvete Bogorodice do groblja u Bratuncu, gdje će u 12.00 časova kod centralnog spomen-krsta patrijarh služiti parastos za 3.267 ubijenih Srba iz srednjeg Podrinja i Birča.

U Bratuncu će danas biti služen pomen za 3.267 srpskih žrtava srednjeg Podrinja i Birča, poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a povodom 32. godine od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69, a zarobljeno 22 vojnika i civila.

Prenos možete gledati i na RTRS, Јutjub kanalunašem portalu gledajte od 12.00 časova.

Naziv ovogodišnjeg programa je "32 godine, zločin bez kazne".