latinica  ћирилица
06/07/2024 |  10:01 | Autor: SRNA

Kecmanović: Američki ambasador postao vršilac dužnosti visokog predstavnika

Ulogu neokolonijalnog protektora u BiH do sada je igrao visoki predstavnik UN, ali su u Vašingtonu odlučili da Ambasada SAD u Sarajevu zamijeni OHR i uzme BiH direktno u svoje ruke, istakao je profesor Nenad Kecmanović.
Nenad Kecmanović - Foto: SRNA
Nenad KecmanovićFoto: SRNA

Kecmanović je u autorskom tekstu za beogradsku "Politiku" naveo da je razlog za to što je dio kolektivnog Zapada zagrijavanjem hladnog rata ozbiljno raštiman, a i podvala sa "visokim predstavnikom" Šmitom "ne drži vodu", kao i zbog deklaracija sa Svesrpskog sabora.

On je napomenuo da je, dosljedno tome, američki ambasador u BiH Majkl Marfi zaprijetio da SAD, kako bi zaštitile svoje suštinske interese "neće prezati da upotrijebe sve raspoložive alate", ali nije eksplicitno pomenuo i bombardovanje, nego sankcije.

Prema njegovim riječima, povod za neformalnu objavu da će ambasador Marfi biti istovremeno i vršilac dužnosti visokog predstavnika bio je Svesrpski sabor i zaključna deklaracija, kao i prigodni govori dva srpska lidera o vraćanju otetih entitetskih nadležnosti i o inicijativi za mirno razdruživanje i o zajedničkoj budućnosti u kojoj će se Srpska pripojiti Srbiji.

Kecmanović je napomenuo da se u Deklaraciji ne spominje vraćanje entitetskih nadležnosti, na čemu predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik insistira barem posljednje tri godine, a tu namjeru već duže podržava i ruski predsjednik Vladimir Putin, te "od onomad i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić".

- Ranije je protektor na to odgovarao da bi time propalo sve što je učinjeno u mirnom periodu od Dejtona do danas... A Marfi sada ima novi odgovor - da Dejton dopušta da se entitetske nadležnosti prenesu na zajedničke organe - naveo je Kecmanović, napominjući da Marfi nije odgovorio kada ga je Vučić upitao gdje piše da se javna imovina Srpske može prepisati na Sarajevo.

Kecmanović je istakao da "mirno razdruživanje" Deklaracija i ne spominje, ali da je Dodik najavio da će Vlada Republike Srpske formirati komisiju da pripremi prijedlog koji će biti upućen Bošnjacima.

On je ukazao da je Marfi na neviđeno odbio prijedlog, prije nego što je i napisan, kao da je na njega adresiran, uz objašnjenje da Dejtonski sporazum garantuje teritorijalni integritet BiH, ali nije naveo da Dejton garantuje i ravnopravnost tri naroda i da ne isključuje njihov konsenzus i saglasnost da se mirno raziđu.

Kecmanović je ocijenio da je volja za razdruživanjem očita kod Srba i Hrvata, dok je kod Bošnjaka obratno, iako bi oni odlaskom Srpske i "Herceg Bosne" iz BiH dobili željenu nacionalnu državu na 25 odsto BiH.

- U krilo bi im kao zrela kruška pala "fildžan država", "Muslimanija", "Bošnjačka Bosna"... da se kurtarišu kaura, nevoljnih Srba, a i istih samo pritvornih Latina. Najvažnije, ne bi morali da se pravdaju na Zapadu da su odustali od jedinstvene cjelovite multi-kulti - piše Kecmanović.

On je dodao da zato Marfi i Marfijevi ne daju Bošnjacima da se sa komšijama dogovaraju u šest očiju, te da "nije da oni /Bošnjaci/ neće ili ne mogu da se dogovore o razdruživanju, nego im ne daju".

Kecmanović je istakao da gruba otvorenost Marfija u prezentaciji suštinskih interesa SAD u BiH sasvim sigurno nije stvar njegove iskrenosti, nego opadanja američke moći i žurbe da iskoriste geostrateške prednosti koje još imaju na zapadnom Balkanu.

On je naveo da Marfi pominje saradnju američke Ambasade u BiH čas sa "građanima", čas sa "ljudima", čas sa "Bosancima", pa i "stanovnicima", pa "lokalnim partnerima", ali jedino nigdje ne spominje Srbe, Hrvate i Bošnjake, "kao da takvi u Bosni ne postoje".

- Ali, naprotiv, gotovo jedino takvi i postoje i to je nepremostiva prepreka za jedinstvenu, a sve više i za cjelovitu državu - ocijenio je Kecmanović.

On je dodao da poigravanje s građanskom državom, bez građana i građanskog društva, nije bezopasna rabota, te da se nemali procenat nasljednika Alijinih muslimana Bošnjaka i danas deklarišu kao građani da bi legitimisali dominaciju najbrojnije nacije, kao i da oni neće hegemoniju kao Muslimani/Bošnjaci, ali je hoće kao građani.

- Marfi kaže otvoreno da u međunarodno priznatoj suverenoj demokratskoj BiH ne može ništa što se kosi sa interesima SAD i samo što ne izvadi pištolj u bosanskom salunu i ne upita - ima li ko šta protiv, pa da ga odmah pošalje na Sud BiH i decu mu pod sankcije - naveo je Kecmanović.

On je dodao da je jedino za sada sigurno da je Marfiju skraćen mandat i da aktuelni američki predsjednik DŽozef Bajden neće dobiti novi mandat, te da novi američki ambasador DŽouns ne može biti gori od Marfija, kao ni republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp od Bajdena.

Kecmanović je naglasio da je sigurno i to da se američka politika u BiH neće suštinski promijeniti bez promijene globalnih odnosa Istok-Zapad.

- A sigurnije od svega je da BiH, ako opstane, ipak nikada neće biti ni jedinstvena ni suverena država, ma šta pričali i činili Bajden, Marfi i Šmit... Komšije raspišite referendum u Srpskoj i Herceg Bosni, pa ako dobijete po dvije trećine za unitarnu BiH, srećno vam od mene bilo. A šućur Alahu, i Marfi će zadovoljan otići kući, "u suštinskom interesu SAD" - naveo je Kecmanović.