latinica  ћирилица
06/07/2024 |  10:07 ⇒ 11:42 | Autor: RTRS

Dodik: Orban posjetio Kijev i Moskvu sa istom željom - prekid sukoba

Podržavam posjetu premijera Mađarske Viktora Orbana, Moskvi i Kijevu i njegove istinske napore i iskrene namjere, koji imaju samo jedan cilj, a to je prekid sukoba i otpočinjanje pregovora s ciljem postizanja mira, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Dodik i Orban - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Dodik i OrbanFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Orban je i ovim potezom dokazao da je jedan od rijetkih političara u svijetu kojeg je moguće nazvati državnikom i to u pravom smislu te riječi, kome su mir, dijalog, napredak i razvoj prioritet. Svi oni koji ovih dana kritikuju premijera Orbana zbog ovih susreta, samo pokazuju svoju lošu stranu, da su za nastavak sukoba, naoružavanje, dok su duboko ušamčeni u "ratnim rovovima". Takvi ne mogu biti ljudi mira i ne mogu biti pregovarači za postizanje mira, za razliku od mađarskog premijera - dodao je Dodik na društvenoj mreži "Iks".

Dodik navodi, da je Orban posjetio Kijev i Moskvu sa istom željom, a to je prekid sukoba.

- Oni su uvijek spremni da kritikuju svaki potez koji je usmjeren na postizanje mira i otpočinjanje pregovora, dok "zaboravljaju" ili namjerno prešućuju da je Orban za dva dana posjetio i Kijev i Moskvu, a sve s istom željom - prekid sukoba. Nijedan mir na svijetu nije moguće pregovarati bez dijaloga sa obje strane, na čemu je Orban i radio, čime je po ko zna koji put pokazao svoju veličinu i iskrenu želju za mirom u svijetu - dodao je Dodik.