latinica  ћирилица
06/07/2024 |  10:41 ⇒ 10:53 | Autor: TANЈUG

Vučić: Ulažemo velika sredstva u razvoj Niša, hvala EU na pomoći (VIDEO)

Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas na početku izgradnje željezničke obilaznice oko Niša da država ulaže velka sredstva u razvoj tog grada i zahvalio EU na novčanoj pomoći za taj projekat koja čine 21 odsto.
Rekonstrukcija pruge Niš - Dimitrovgrad (foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ) -
Rekonstrukcija pruge Niš - Dimitrovgrad (foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ)

On je rekao da će razvoj železničkog saobraćaja da podigne Niš, ali i cijelu Srbiju. Vučić je zamolio šefa Delegacije EU Emanuelea Žiofrea, koji je prisustvovao početku radova, da se ubrzaju procedure u vezi sa finansiranjem gradnje brze pruge od Beograda do Niša.

- Molim vas da ako možete da ubrzate i da što pre završimo tender - rekao je Vučić.

On je istakao da kada budemo imali brzu prugu od Beograda do Niša da će se mnogo brže putovati prema Grčkoj i Turskoj. Putovaće se željeznicom od Beograda do Niša sat i 40 minuta, a od Budimpešte do Niša samo četiri i po sata.

Vučić je dodao da je sada kada je dolazio do Niša vidio da je baš velika gužva na autoputa i da je ima puno vozila u tranzitu.
Objašnjavajući Žiofreu istorijat pruge Beograd-Niš Vučić je rekao da je Srbija nakon Berlinskog kongresa 1878. godine preuzela obavezu da izgradi prugu, ali da je izgradnja doživela veliki otpor u Srbiji, jer je taj projekat doživljavan kao antipravoslavan.

- Kralj Milan je bio i ubjedljiv i odlučan da je izgradi i uspio je da to uradi za tri godine. Radovi su počeli jula 1881. godine i završeni su 1884 - rekao je Vučić.