latinica  ћирилица
06/07/2024 |  11:39 ⇒ 13:34 | Autor: RTRS

Patrijarh srpski Porfirije predvodio litiju u Bratuncu (FOTO/VIDEO)

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije predvodio je litiju koja se kretala od crkve Uspenja Presvete Bogorodice do groblja u Bratuncu, gdje je služen parastos za 3.267 ubijenih Srba sa područja srednjeg Podrinja i Birča.
Litija (foto: predsjednikrs.rs / Dona Katušić) - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Litija (foto: predsjednikrs.rs / Dona Katušić)Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

U litiji su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijeri Srpske i Srbije Radovan Višković i Miloš Vučević, ministri u vladama Republike Srpske i Srbije.

Učesnici litije su i predstavnici Srpske u zajednčkim organima, pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, načelnici opština regije Birač, veliki broj arhijereja, sveštenstva i vjernika.

Prethodno je patrijarh služio Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Uspenja Presvete Bogorodice uz sasluženje Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i više arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Pomen će na bratunačkom groblju biti služen svim srpskim žrtvama povodom 31 godine od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio.

Nakon parastosa zvaničnici će položiti cvijeće i vijence kod Centralnog spomen-krsta na bratunačkom groblju.