latinica  ћирилица
06/07/2024 |  12:03 ⇒ 14:00 | Autor: RTRS

Bratunac: Obilježeno stradanja Srba Srednjeg Podrinja i regije Birač - 32. godine zločin bez kazne (FOTO/VIDEO)

U Bratuncu je služen pomen za 3.267 srpskih žrtava srednjeg Podrinja i Birča, poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a povodom 32. godine od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69, a zarobljeno 22 vojnika i civila.
Polaganje vijenaca u Bratuncu (FOTO: predsjednikrs.rs/DonaKatušić) -
Polaganje vijenaca u Bratuncu (FOTO: predsjednikrs.rs/DonaKatušić)

Obilježavanju događaja pod nazivom "32. godine - zločin bez kazne", prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić i predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević.

Za nas Srbe mir je jedina opcija, ali to ne znači da se nećemo braniti, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na obilježavanju stradanja Srba Srednjeg Podrinja i regije Birač.

Zato je važno da ujedinjeni obilježavamo sve srpske žrtve. Da se okupljamo i da pamtimo, rekao je Miloš Vučević, predsjednik Vlade Srbije, na obilježavanju stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Biraču u Bratuncu.

- To je početak naše duhovne obnove - istakao je Vučević.

Polaganje vijenaca (Foto: predsjednikrs.rs/DonaKatušić)

Premijer Srbije naglasio je da nije zgoreg ponoviti istinu, jer je važno da se čuje i da se ne zaboravi i da se tako razumije obimi stradanja našeg naroda na ovim prostorima.

Srpski narod je slobodarski narod koji nikada neće odustati od traženja pravde, od onoga ko smo i šta smo, rekao predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić, nakon služenog pomena za 3.267 srpskih žrtava srednjeg Podrinja i Birča.

Za razliku od drugih, za bol srpskih majki nije potrebna nikakva potvrda niti glasanje, rekao je Patrijarh Porfirije na obilježavanju stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Biraču.

- Ovdje je narod mučenički postrado prije 32 godine. Isto tako nastradali su u Austrougarskoj okupaciji, potom u NDH. Golgota do golgote - istakao je Porfirije.

Bratunac

Obilježavanje sjećanja počelo je liturgijom u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Bratuncu, koju je služio patrijarh srpski Porfirije i mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Vijence i cvijeće položili su zvaničnici Srpske i Srbije, porodice sa dva i više poginulih članova, ambasador Rusije u BiH, Boračka organizacija Republike Srpske, Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, Savez ratnih vojnih invalida, OSTA Vojske Republike Srpske, UDAS, Udruženje njena rata Srpske, Savez logoraša Srpske, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama, kao i mnogi drugi.

Bratunac (FOTO: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)

Veliki broj građana Srbije doputovao je danas organizovano u Bratunac, gdje prisustvovao obilježavanju 32 godine od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču.