latinica  ћирилица
06/07/2024 |  12:50 ⇒ 13:17 | Autor: RTRS

Patrijarh Porfirije: Za bol srpskih majki nisu potrebne potvrde niti glasanja (VIDEO)

Za razliku od drugih, za bol srpskih majki nije potrebna nikakva potvrda niti glasanje, rekao je Patrijarh Porfirije na obilježavanju stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Biraču.
Patrijarh srpski Porfirije - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Patrijarh srpski PorfirijeFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Ovdje je narod mučenički postrado prije 32 godine. Isto tako nastradali su u Austrougarskoj okupaciji, potom u NDH. Golgota do golgote - istakao je Porfirije.

Patrijar srpski je dodao:

- Znajte dobro, naši nevino postradali roditelji, djeca, braće i sestre, naš narod, to su mučenici. Mi hoćemo da se borimo molitvom, hristovim spasenjem, znanjem i obrazovanjem. To treba da budu naša najveća oružja, a prevashodni cilj jeste mir - poručio je patrijarh Porfirije.

On je dodao da niko ne umanjuje žrtve drugih naroda.

- Naprotiv, svaka žrtva je žrtva, bilo da je srpska, hrvatska ili bošnjačka. Međutim, bolu majke u Bratuncu, Srebrenici, Zalazja, Krnjiča....ili bilo gdje u Podrinju ne treba nikakva pisana dokumentacija. To njihov bol i suze najbolje znaju, jer golgota bratunačka i više nego je stvarna. Zato nam nisu potrebna ničija glasanja za tu potvrdu. Niti jednom žrtvom se ne smije manipulisati - istakao je patrijarh Porfirije.

Obilježavanje sjećanja počelo je liturgijom u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Bratuncu, koju je služio patrijarh srpski Porfirije i mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

U Bratuncu je služen pomen za 3.267 srpskih žrtava srednjeg Podrinja i Birča, poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a povodom 32. godine od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69, a zarobljeno 22 vojnika i civila.