latinica  ћирилица
06/07/2024 |  13:08 ⇒ 13:18 | Autor: RTRS

Vučević: Važno je da se okupljamo, pamtimo i zajednički obilježavamo sve naše žrtve (VIDEO)

Zato je važno da ujedinjeni obilježavamo sve srpske žrtve. Da se okupljamo i da pamtimo, rekao je Miloš Vučević, predsjednik Vlade Srbije, na obilježavanju stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Biraču u Bratuncu.
Miloš Vučević - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Miloš VučevićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- To je početak naše duhovne obnove - istakao je Vučević.

Premijer Srbije naglasio je da nije zgoreg ponoviti istinu, jer je važno da se čuje i da se ne zaboravi i da se tako razumije obimi stradanja našeg naroda na ovim prostorima.

- Tu se radilo o kontinuiranoj, genicinoj politici prema Srbima. Željeli su da nas kazne zato što smo se naselili na obje obale Drine, jer po njima je Drina granica istočne i zapadne hemisfere, i mi nemamo šta da tražimo sa ove strane Drine. Zato su nas klali, ubijali, raseljavali i u Prvom, i u Drugom, i u posljednjem ratu.  Nisu uspjeli da slome slobodarsku snagu srpskog naroda - naglasio je Vučević.

On je upitao kome je mogao biti kriv Vladimir Gajić star samo četiri godine.

- Mnogi civili su na najstrašniji način masakrirani. Bratunac, Kravice, Skelani, Šekovići, Srebrenica, gotovo sva podrinjska sela, gledali su najstrašnije zločine Nasera Orića i njegovih krvnika - istakao je Vučević.

Obilježavanje sjećanja počelo je liturgijom u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Bratuncu, koju je služio patrijarh srpski Porfirije i mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

U Bratuncu je služen pomen za 3.267 srpskih žrtava srednjeg Podrinja i Birča, poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a povodom 32. godine od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69, a zarobljeno 22 vojnika i civila.