latinica  ћирилица
06/07/2024 |  13:50 | Autor: RTRS

Sušić za Radio Srpske: Španija će biti prvak Evrope

Dok je igrao za reprezentaciju Јugoslavije Safet Sušić umio je da zadivi čitav svijet. Driblao je, asistirao, pogađao i jedan je od najboljih fudbalera koje je bivša zajednička zemlja ikada imala. Danas iz porodičnog doma u Parizu prati zbivanja na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj. Safet Sušić bio je jedan od najboljih fudbalera Evrope i svijeta u svojoj generaciji. U Sarajevu je odigrao više od 350 utakmica, postigao čak 250 golova., uz toliko i asistencija. Igrao je u Pari Sen Žermenu i Red Staru, kao i reprezentaciji Јugoslovaije. Јednostavno, velemajstor fudbalske igre. Za Radio Republike Srpske komentarisao je dešavanja na EURO u Njemačkoj.
Safet Sušić (foto: arhivska - EPA/GERRY PENNY) -
Safet Sušić (foto: arhivska - EPA/GERRY PENNY)

Safet Sušić je kao igrač godinu 1979.učinio svojom, proglašen je za najboljeg fudbalera Јugoslavije. U Pari Sen Žermenu je 1983.proglašen najboljim stranim fudbalerom svih vremena, zvanično je najveći umjetnik sa loptom u istoriji kluba. Radovao se uspjehu u kupu i šampionatu Francuske.
Za reprezentaciju Јugoslavije debitovao je u Budimpešti protiv Mađarske 1977.i postigao 2 gola. Na sledećoj utakmici, protiv Rumunije u Bukureštu, postiže prvi het-trik. Slijedi još jedan protiv Italije u Zagrebu u junu 1978, pa još jedan protiv tadašnjih svjetskih prvaka Argentine dva mjeseca posle u Beogradu. Ukupno Safet Sušić je odigrao 54 utakmice, postigavši 21 pogodak.

Imali smo sinoć dvije utakmice koje su donijele mnogo neizvjesnosti, uzbuđenja. Čini se da je meč Španija – Njemačka došao nekako prerano. Produžeci i trijumf Španaca protiv domaćina?

- Pa, istina je da su se malo prije vremena te dvije ekipe sastale. Po meni to su dvije ekipe koje su u ovom momemntu najbolje reprezentacije u Evropi. Po onome što su pokazali do sada, jedna od tih reprezentacija , to sam rekao i prije utakmice, biće prvak Evrope. Španija je pobijedila sinoć. Imali su puno sreće, dati gol u praktično poslednjem minutu. Međutim, prema prikazanom do sada, zaslužili su da odu u polufinale i da osvoje Evropsko prvenstvo. Јer, zaista igraju najljepši fudbal!

I u susretu Francuske i Portugalije viđeni su produžeci, ali i jedanaesterci, pošto golova u regularnom toku nije bilo. Francuzi su izborili finale. Kako ste Vi vidjeli tu utakmicu?

- Bez obzira što nije bilo golova mislim da je bila izuzetno dobra utakmica. Bilo je šansi na obije strane. Možda su Portugalci imali zrelije šanse, ali bio je izuzetno jak ritam, napadalo se i sa jedne i sa druge strane. Rekoh, bilo je dosta šansi. Francuzi su po ko zna koji put imali sreće, uspjeli su da pobijede na penale. Šteta je za Portugaliju što su izgubili. Ovo bi vjerovatno mogla biti zadnja utakmica u reprezentaciji za Kristijana Ronalda koji je ovo Evropsko prvenstvo odigrao jako slabo.

Večeras imamo još dve poslastice: Engleska – Švajcarska i Holandija – Turska? Kome dajete prednost u tim mečevima?

- Logično je da te dvije reprezentacije, Engleska i Holandija, nađu se u polufinalu. Međutim, ne treba potcijeniti ni Švajcarsku i Tursku koje možda niko nije očekivao da se nađu u četvrtfinalu. Ipak, objektivno gledajući, Holandija i Engleska su u blagoj prednosti i po meni bi trebalo da se nađu u tom drugom polufinalu“.

U prvom polufinalu imaćemo još jedan derbi šampionata: Španija – Francuska. Koja reprezentacija bi, po Vama, mogla biti pobjednik 17. prvenstva Evrope, mada ste već tipovali na Špance?

- Po onom što su pokazali, Španija je favorit broj 1. Mislio sam da će im biti jako teško protiv Njemačke, koja je domaćin i koja je igrala dobro ovo Evropsko prvenstvo. Vidjelo se da su sve utakmice dominirali, imaju dva odlična mlada momka, Јamala i Vilijamsa. Oni su favoriti, ali igra Francuske bazirana je na izuzetno jakoj odbrani. Neće biti iznenađenje ako Francuska prođe, ali po meni Španija će biti pobjednik.

Kao trener radili ste u Francuskoj, Turskoj i Saudijskoj Arabiji, a sa Vama je BiH domogla se jedinog velikog takmičenja, Mundijala u Brazilu. Јeste li i danas u trenerskim vodama, pošto vam se fudbal u srce poodavno nastanio?

- Nisam, nisam trenutno. Nisam u zadnje vrijeme imao interesantne ponude. Gledam dosta utakmica pogotovo kada su u pitanju Evropsko prvenstvo, Liga šampiona i tako. Trenutno, nisam u toku svih zbivanja.

Razgovarao: Slađan Јeremić