latinica  ћирилица
06/07/2024 |  14:30 ⇒ 14:33 | Autor: SRNA

Graorac: Sve u Srpskoj boli što za zločine nad Srbima u Podrinju niko ne odgovara

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac izjavila je Srni da porodice poginulih i sve u Republici Srpskoj najviše boli što za zločine nad srpskim narodom u Podrinju i dalje niko ne odgovara.
Isidora Graorac - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Isidora GraoracFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Graorčeva je apelovala na sve institucije koje bi mogle da se pozabave ovim pitanjem da to urade, jer danas zločinci slobodno šetaju, učestvuju u javnom i društvenom životu, ne samo BiH, nego i mnogo dalje i ne razmišljaju o tome da za svoja zlodjela moraju odgovarati.

- Sigurni smo da će odgovarati pred Bogom, ali činjenica je da za porodice srpskih žrtava to nije dovoljna satisfakcija. Potrebno je da se ti zločinci danas nađu iza rešetaka, odgovaraju i osjete bar dio boli koju osjećaju porodice čije članove porodice su na tako monstruozne načine kasapili i ubili - naglasila je Graorčeva.

Prema njenim riječima, za mnogim žrtvama Podrinja i dalje se traga, a njihove porodice danas nemaju mjesto na koje će otići i prislužiti svijeće, te se pomoliti za duše preminulih.

- Ovo je najtužniji dan u godini i ovo mjesto je danas u mislima svih Srba na cijeloj zemaljskoj kugli i sigurna sam da bi svi voljeli da su danas ovdje, da paljenjem svijeća i polaganjem viejnaca odamo počast svim nevinim ljudima koji su stradali jer su bili Srbi i što je najgore stradali su na svojim ognjištima obilježavajući svoje vjerske praznike kada se slavi mir i sve što je svojstveno hrišćanima - zaključila je Graorčeva.

U Bratuncu su danas obilježene 32 godine od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču od muslimanskih snaga, a parastos za 3.267 srpskih žrtava služio je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske i Srbije.