latinica  ћирилица
06/07/2024 |  16:46 ⇒ 16:47 | Autor: SRNA

Milanović: Dejtonski sporazum se ne poštuje

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da Hrvatska za Hrvate u BiH traži jednaka prava kakva su propisana u Dejtonskom sporazumu, koji se ne poštuje.
Zoran Milanović (foto: arhiva/EPA-EFE/STRINGER) -
Zoran Milanović (foto: arhiva/EPA-EFE/STRINGER)

- Hrvati u BiH su zaslužili da se poštuju njihova prava - rekao je Milanović u Tomislavgrad, gdje je učestvovao u obilježavanju 32 godine od osnivanja brigade kralja Tomislava HVO-a.

On je izrazio očekivanje da će prestati preglasavanje Hrvata od brojnijih Bošnjaka u BiH, kao što je to slučaj sa nametanjem Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, prenose hrvatski mediji.

- Vjerujem da će vrlo brzo Hrvatska biti u stanju da pomogne Hrvatima da izmjenama Izbornog zakona dobiju svoja prava. To je simbolična stvar i važna je. Sada je vrijeme da se to bez straha kaže - dodao je Milanović.

Milanović je ocijenio kao štetno što se iz bošnjačke javnosti u BiH Hrvatska naziva agresorom, te dodao da su Hrvatska vojska i HVO "najzaslužniji što je BiH država u današnjim granicama".

- Nije lijepo slušati svaki drugi dan o nekom udruženom zločinačkom poduhvatu ili o tome da je hrvatska vojska bila okupatorska - rekao je Milanović.