latinica  ћирилица
06/07/2024 |  18:35 | Autor: SRNA

Dodik: Kozara je naš usud, svaka generacija srpskog naroda ima "svoju" Kozaru

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Kozara, jedno od mnogobrojnih mjesta monstruoznog stradanja nedužnih Srba, krvava epopeja, te da u istoriji srpskog naroda nije bilo nijedne generacije koja nije doživjela "svoju" Kozaru.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Kozara je naš usud, koji se dešava i dešavao se i prije i poslije Kozare 1942. godine. Kada pogledamo unazad dva, tri vijeka, stradanje i patnje srpskog naroda se ponavljaju i prate nas kao utvare. Ubijali su nas, nabijali na kočeve, žive spaljivali, sjekli uši, odrubljivali glave, i sve to samo zato što smo Srbi, što nismo trebali da se rodimo tu gdje smo se rodili, gdje su naša vjekovna ognjišta, naši preci, i što nikada nismo htjeli da budemo pod tuđim jarmom i sluge okupatora - istakao je Dodik.

Povodom obilježavanja 82 godine od Bitke na Kozari kada je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 je odvedeno u logore, među kojima više od 23.000 djece, predsjednik Srpske je izjavio za Srnu da je legendarna planina Kozara samo jedan od svjedoka srpske muke, patnje i stradanja od njemačkih nacista i ustaša u Drugom svjetskom ratu.

On je podsjetio da je ofanziva na Kozaru počela 10. juna 1942. godine kada je počelo i sistematsko ubijanje i uništavanje srpskog naroda i pljačkanje i paljenje njihove imovine.

Brojčano znatno nadmoćnije njemačke i ustaške jedinice sa oko 35.000 vojnika, naveo je Dodik, zatvorile su obruč oko slobodne teritorije kozarske oblasti, a u opkoljenom području zbjeg od oko 80.000 srpskih civila branilo je svega 3.500 boraca Drugog krajiškog partizanskog odreda.

- Tokom ove ofanzive spaljeno je, uništeno i opljačkano 140 sela. Partizanske jedinice su u noći između 3. i 4. jula 1942. godine, nakon intenzivne bitke, probile obruč kod brda Patrija između Prijedora i Kozarske Dubice i iz neprijateljskog obruča uspjelo se probiti oko 800 boraca i 10.000 civila, dok je zarobljeno 68.600 srpskih civila, među kojima više od 23.000 djece, koji su odvedeni u logore smrti Јasenovac i Staru Gradišku, gdje su podvrgnuti najsurovijim metodama mučenja sve do smrti - istakao je Dodik.

O kakvom pogromu i dobro isplaniranom genocidu nad srpskim narodom, djecom, ženama i starcima je riječ, ukazao je Dodik, govori i tužna činjenica da su sva sela na Kozari 1942. godine ostala bez muške glave, a poslije Drugog svjetskog rata, 18 godina Kozarčani su čekali na prvog regruta za vojsku.

- Nakon svega, potomci nacističkih i ustaških krvoloka, koji su počinili plansko etničko čišćenje na Kozari, imaju obraza da kažu da su Srbi genocidni, žele da nas obilježe i žigošu, ali uzaludan im je trud, jer činjenice pobijaju njihove laži i pokušaje da krivotvore istorijske podatke - naglasio je Dodik.

On je podsjetio da su i komunističke vlasti, na čelu sa Јosipom Brozom, uporno krile broj stradalih na Kozari i u zloglasnim logorima za djecu.

Što je još monstruoznije, naglasio je Dodik, oni su ponovo ubijali ubijene tako što su u udžbenicima istorije izbjegavali da napišu da je stradalnički narod bio srpski, da su djeca bila srpska, već su pisali samo partizani i građani da bi sačuvali navodno bratstvo i jedinstvo, ali na štetu Srba.

- Ti `partizani i građani` imali su svoje ime i prezime, svoju nacionalnost. Oni su bili Srbi, ali se krila istina i falsifikovala istorija, kao što su sve vrijeme svoje vladavine komunisti prikrivali mjesta stradanja i masovnih zločina nad Srbima - naveo je Dodik, dodavši da istina kad tad izađe na vidjelo.

Predsjednik Srpske je istakao da nije prošlo ni pola vijeka od genocida nad Srbima u Drugom svjetskom ratu, a nove generacije srpskog naroda ponovo su dočekale ubistva, progone, etnička čišćenja, "Oluje", "Bljesak" i seobe.

- Zapad je želio kraj Јugoslavije i posijao je sjeme mržnje koje je duboko ukorijenjeno među bošnjačkim političkim predstavnicima koji svakim danom sve više i više siju tu mržnju prema Republici Srpskoj i svemu što je srpsko, nastojeći da ostvare svoj ratni cilj o unitarnoj BiH. U tome im svesrdno pomažu isti ti stranci koji su i prizivali rat u bivšoj Јugoslavije i natjerali nas da živimo zajedno u vještačkoj tvorevini zvanoj BiH. Danas imamo situaciju da ti koji su izazvali rat na prostoru bivše Јugoslavije, sada tobože žele nama dobro i navodno brinu za napredak i razvoj BiH, za budućnost sva tri naroda, dok sa druge strane guraju ruke u naše džepove, u naša prirodna bogatstva, našu imovinu, našu Republiku Srpsku u čije temelje su uzidane kosti najboljih među nama - naglasio je Dodik.

Predsjednik Dodik je istakao da je Republika Srpska naš pijemont slobode, naš zavjet i naša budućnost, jer samo ona je garant našeg opstanka i spas od novih genocida, protjerivanja, seoba i etničkog čišćenja.

- Republika Srpska ponosno čuva svoje dostojanstvo i, zarad ogromnog broja žrtava, nikada neće, ne može i ne smije da bude slijepi poslušnik i provodnik tuđih odluka, ucjena, uslovljavanja i zahtjeva, jer znamo ako se odreknemo svog prava na stav, na glas, prava da mislimo i govorimo – izgubićemo sebe i svoju otadžbinu. To ne smijemo dozvoliti nikada zbog Kozare, Broda na Drini, Garavica, Prebilovaca, Podrinja, Bratunca, Srpskog Sarajeva i brojnih drugih stratišta i masovnih grobnica nevinih Srba - poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.