latinica  ћирилица
06/07/2024 |  18:54 | Autor: TANЈUG

Pahor: Mogao bih da "promijenim igru" u dijalogu Beograda i Prištine

Bivši predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je da bi mogao da "promijeni igru" u dijalogu Beograda i Prištine ukoliko bi bio imenovan za specijalnog izaslanika EU umjesto Miroslava Lajčaka.
Borut Pahor (foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS) -
Borut Pahor (foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS)

Pahor je bio među kandidatima da zamjeni Lajčaka na mjestu izaslanika EU za dijalog, ali je Savjet ministara EU odlučio da produži mandat slovačkom diplomati do januara 2025. godine.

Bivši slovenački predsjednik je rekao da ga je još u martu pozvao Lajčak, koji ga je pitao da li bi bio spreman da razmisli o nastavku njegovog rada ako dobije mandat Savjeta EU, ali da mu nije jasno šta se desilo u Briselu.

- Već tada sam bio svjestan svih zamki koje čekaju onoga ko se prihvati ovog zadatka, ali sam odlučio da to uradim. Znao sam da to neće ići bez podrške ključnih aktera slovenačke politike, koju sam dobio. Ali onda se nešto promijenilo u Briselu - rekao je Pahor za slovenački "N1".

On kaže da proces selekcije nije završen u maju, kako je prvobitno rečeno, ali je Savjet EU u junu odlučio da Lajčaku produži mandat za pola godine, odnosno do 31. januara.

Pahor je poručio EU da je spreman da preuzme ulogu Lajčaka i ukazao na svoj rad za "mir i pomirenje" na Zapadnom Balkanu.

- Poručujem Briselu da sam ovdje sa svojim iskustvom, dostignućima, znanjem i autoritetom nekoga ko je prihvaćen kao pošten posrednik na Kosovu, u Srbiji i na Zapadnom Balkanu. Kao neko ko je mirnim putem riješio problem sa Hrvatskom, normalizovao odnose sa Srbijom kada je Slovenija priznala Kosovo i kao neko ko je osnovao i vodio proces Brdo-Brioni - rekao je Pahor.

On je istakao da neko sa takvim iskustvom "može da napravi razliku i promijeni igru".

- Ali ako odluče drugačije, ako procjene da je političar sa iskustvom premijera i predsjednika možda previše ili da nije podoban, jer je političar i oslanjaće se na diplomatu, razumjeću i poštovati - rekao je Pahor.