latinica  ћирилица
06/07/2024 |  18:57 ⇒ 21:33 | Autor: RTRS

Da li će istina o stradanju podrinjskih Srba ikada doprijeti do onih koji dijele pravdu? (VIDEO)

U minulom Odbrambeno-otadžbinskom ratu na području Srednjeg Podrinja i Birča stradalo je 3.267 Srba. Na velike pravoslavne praznike ubijani su na najmonstruozniji način na kućnom pragu.
Bratunac - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
BratunacFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Iako su pripadnici 28. divizije tzv. Armije BiH pod komandom Nasera Orića, u planiranim i organizovanim napadima ubijali sve što im se nađe na nišanu, ne štedeći ni srpsku djecu, žene i starce, o čemu postoje dokazi, čak i izjave počinilaca, niko nije kažnjen ni nakon 32 godine.

Od 93 srpska naselja na području Bratunca i Srebrenice sa lica zemlje izbrisana su 82.

Da li će istina o stradanju podrinjskih Srba ikada doprijeti do onih koji dijele pravdu?

Јedinstvena duhovna poruka je "ne smijemo ih zaboraviti da nam se istorija ne bi ponovila".

Brani Vučetiću ubijena je kompletna porodica, a on kao devetogodišnjak ranjen odveden u srebrenički logor.

- Јa sam neko ko je izgubio cijelu porodicu. 16. septembra 1992. izgubio sam majku, a 14. decembra na napad na Bjelovac brata, koji je imao samo 17 godina i oca koji je branio nas i svoje ognjište. U tom napadu ubijeno je 65 žitelja sela Bjelovac i niko nije odgovarao za taj zločin. Osjećam se tužno ali opet mi porodice koje smo ovako preživjele u proteklom ratu, dužni smo da pričamo o tome i govorimo istinu, a ona je samo jedna - kazao je Vučetić.

Ni domaće ni međunarodno pravosuđe nije donijelo nijednu adekvatnu pravosnažnu presudu u slučaju srpskih porodica.

Za zločine nad Srbima u Podrinju presuđena su samo četiri Bošnjaka na 29 godina.

- Svaki predmet je zatvoren pod izgovorom da postoji nedodstatak dokaza. Iako su podigli optužnicu, napravili su farsu. Sjetićemo se procesuiranja Nasera Orića i Sabahudina Gluhića. Proces je trajao tri godine i zamislite oslobođeni su - ističe Radojka Filipović, predsjednica Organizacije porodica poginulih oštine Bratunac.

Moramo pamtiti da nam se istorija ne bi ponovila.

- Ljudi koji su počinili zločine i dalje slobodno hodaju, učestvuju u raznim manifestacijama, javno se eksponiraju i sigurno je da porodice i svi oni koje znaju šta je ovdje bilo, ne mogu biti mirni i ne može im biti svejedno - rekla je Isidora Graorac, predsjeednica Republičke organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.