latinica  ћирилица
06/07/2024 |  18:59 ⇒ 21:41 | Autor: RTRS

Bijeljina: Lokalna vlast još nije riješila problem formiranja stočnog groblja (VIDEO)

Afrička kuga svinja pojavila se na području Semberije prije godinu dana i desetkovala farme. Virus je uzrokovao štetu od skoro 25 miliona maraka, koja je farmerima nadoknađena, ali se oni teško odlučuju da nastave sa svinjogojstvom. Lokalna vlast u Bijeljini još uvijek nije riješila problem i formirala stočno groblje.
Afrička kuga svinja - Foto: RTRS
Afrička kuga svinjaFoto: RTRS

Godinu dana nakon prvih zabilježenih slučajeva, mada je broj obnovljenih farmi jednocifren, registrovana su tri nova žarišta virusa afričke kuge svinja na većim farmama u Semberiji. Virusa ima i kod divljih svinja pa se dešava da lovci pronađu uginule životinje.

- Preko lovačkih udruženja je obavezno prijavljivanje. Tada veterinarske službe izlaze na teren i vrše sanacije, odnosno uklanjanje izvora zaraze za druge divlje svinje i za domaće svinje. Idealno bi bilo u lovištima da se zakopaju na licu mjesta, a ako nemamo te mogućnosti onda se životinje stavljaju u neke javne stočne grobnice - naveo je Srđan Pantić doktor veterinarske medicine Dvorovi.

Јavnog stočnog groblja u Bijeljini još nema. Po otkrivanju prvih slučajeva svinjske kuge, resorno ministarstvo je pokrenulo eutanaziju na zaraženim farmama. Obezbijeđene su dezinfekcione barijere i kontrola poštovanja zabrane kretanja i prodaje svinja. Farmeri kažu da je gradonačelnik Ljubiša Petrović svaki javni nastup koristio za kritike i optužbe prema republičkoj vlasti iako je znao da su u rekordnom roku isplaćene milionske štete.

- Nijedno stočno groblje nisu mogli da obezbijede i u slučaju da se opet pojavi svinjska kuga, mi ćemo opet biti u problemu - kaže Ilija Zarić poljoprivrednik iz Čađavice.

Saradnja lokalne vlasti sa republičkom koja je izostala u najtežim danima krize zbog širenja virusa nije bolja ni sada.

- I lično sam obavio nekoliko razgovora sa gradonačelnikom Bijeljine gdje sam zamolio i apelovao ispred struke obzirom da znam koliki je značaj , da uspostavimo stočna groblja. Nažalost, to do danas nije učinjeno - naveo je Negoslav Lukić pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo.

Eutanazirane životinje zakopavane su na imanjima poljoprivrednika ili na zajedničkim lokacijama u selima. Danas nije poznato ni gdje su te lokacije niti da li su ograđene. Gradonačelnik i njegovi saradnici nisu republičkoj veterinarskoj službi dostavili obećanu informaciju o lokaciji i stanju tih parcela, kao ni informaciju o tome gdje se sada odlaže životinjski otpad iz desetak klaonica na području grada koji je potencijalno opasan.

I naša pitanja o ovoj temi upućena Gradskoj upravi ostala su bez odgovora.