latinica  ћирилица
06/07/2024 |  19:37 ⇒ 19:46 | Autor: SRNA

Posljednji kamp ka vrhu "krova svijeta" prekriven smećem (VIDEO)

Posljednji kamp na usponu ka vrhu Mont Everesta prekriven je smećem i biće potrebno više godina da se očisti, rekao je Šerpas Ang Babu, koji predvodi tim za čišćenje i iskopavanje tijela poginulih.
Mont Everest (foto: EPA/NARENDRA SHRESTHA - ilustracija) -
Mont Everest (foto: EPA/NARENDRA SHRESTHA - ilustracija)

Od početka ovogodišnje sezone uspona na najviši vrh svijeta vojni tim koji finansira država Nepal i Šerpasi uklonili su 11 tona smeća, pronašli četiri tijela i skelet.

Prema riječima Ang Babu Šerpasa u kampu Јužni Kol, koji je posljednji prije kretanja planinara na osvajanje vrha, moglo bi da bude između 40 i 50 tona smeća.

- Zaostalo smeće uglavnom su stari šatori, pakovanja hrane i plinske boce sa kiseonikom, pakovanja i užad upotrijebljena za uspon i vezivanje. Smeće je zamrznuto na visini od 8.000 metara, gdje se nalazi kamp Јužni Kol - naglasio je Ang Babu Šerpas, prenosi AP.

Od 1953. godine, kada je vrh Mont Everesta prvi put osvojen, do sada više hiljada planinara boravilo je na planini i iza sebe su ostavili više od otisaka stopa.

U proteklih nekoliko godina vlasti traže da planinari sa sobom vrate smeće ili gube pravo na povrat novca, što je dovelo do značajnog smanjenja ostavljenog đubreta.