latinica  ћирилица
06/07/2024 |  20:03 ⇒ 21:06 | Autor: RTRS

Ambasada Srbije u BiH: Duboka zabrinutost zbog izjave Heleza

Ambasada Republike Srbije u BiH izražava svoju duboku zabrinutost povodom izjave ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza, kao i brojnih drugih njegovih ranijih izjava. Takvo širenje neistina je neprihvatljivo, doprinosi porastu tenzija i pozivaju na direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Ambasada Republike Srbije u Sarajevu - Foto: RTRS
Ambasada Republike Srbije u SarajevuFoto: RTRS

- Upućivanje flagrantnih prijetnji ratom i protjerivanjem srpskog naroda iz Bosne i Hercegovine, kao i kontinuirano plasiranje neistina o predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, predstavlja kulminaciju kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i, na žalost, otvorenu pretnju miru - navedeno je u saopštenju Ambasade.

Navode da, Republika Srbija, kao jedna od potpisnica i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, ostaje u potpunosti posvećena očuvanju mira i stabilnosti u BiH, poštovanju Ustava ove zemlje i zaštiti prava sva tri konstitutivna naroda koji, u skladu sa najvišim pravnim aktom Bosne i Hercegovine, žive u dva entiteta, od kojih jedan nosi ime Republika Srpska, svidelo se to nekome ili ne.