latinica  ћирилица
06/07/2024 |  21:30 | Autor: SRNA

Fico: Podrška mirovnoj inicijativi Orbana

Slovački premijer Robert Fico pružio je podršku mirovnoj inicijativi mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je za kratko vrijeme posjetio Kijev i Moskvu, istakavši da sukob u Ukrajini nema vojno rješenje.
Robert Fico (foto: EPA-EFE/JAKUB GAVLAK - arhiva) -
Robert Fico (foto: EPA-EFE/JAKUB GAVLAK - arhiva)

Fico je naveo da se mir ne može postići nikakvim ultimatumima ili primjenom nerealnih uslova.

- Ako će prije mirovnih pregovora biti prioritet još jedna eskalacija tenzija, nemojmo se iznenaditi novim, mnogo strašnijim obilježjem ratnog sukoba u Ukrajini - upozorio je Fico.

On je istakao da podržava hitan prekid vatre i početak mirovnih pregovora uz učešće Ukrajine, Ruske Federacije, Sjedinjenih Država, Kine i EU.

- Mirovni pregovori će biti izuzetno teški, ali će za cio svijet biti najbolje ako se naredni mjeseci, možda godine međusobnog ubijanja, zamjene mjesecima teških pregovora koji vode ka pravednom miru - naveo je Fico u saopštenju objavljenom na Fejsbuku.

On smatra da bi mir, takođe, doprinio pregovorima o pristupanju Ukrajine EU, što, kako kaže, Slovačka podržava.

Orban se sastao juče u Moskvi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. On je nakon sastanka rekao da Mađarska svoje šestomjesečno predsjedavanje EU vidi kao mirovnu misiju.

Mađarski predsjednik je obećao da će nastaviti da radi sa Rusijom i Ukrajinom na postizanju mira, dodajući da su stavovi strana o dogovoru međusobno udaljeni.