latinica  ћирилица
07/07/2024 |  07:47 ⇒ 09:09 | Autor: TANЈUG

SPC i vjernici slave Ivanjdan, praznik rođenja Svetog Јovana Preteče

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave Ivanjdan, rođenje Svetog Јovana Preteče, jedan od tri velika praznika posvećena svetitelju za čije se ime vezuje krštenje Isusa Hrista na rijeci Јordan i početak hrišćanske propovedi.
Ivanjdan (ilustracija) -
Ivanjdan (ilustracija)

Sveti Јovan Krstitelj rođen je šest mjeseci prije Isusa Hrista, kao od Boga izmoljeno dete, od prestarelih roditelja Zaharija i Јelisavete. Јovan Krstitelj vršio je obredna kupanja na rijeci Јordan i propovijedao krštenje radi opraštanja grehova.
Najavio je i krstio sina Božjeg u rijeci Јordan.

Praznik, izuzetno poštovan u našem narodu, ustanovljen je u 4. vijeku, nakon uspostavljanja Božića. Ivanjdan je česta slava pravoslavnih hrišćanskih porodica u Srbiji, a za ovaj praznik su vezani i mnogobrojni narodni običaji. Običaj je da se bere ljekovito bilje, a od ivanjskog cvijeća pletu vijenci koji se stavljaju na ulaz u pravoslavne domove i predstavljaju simbol beskonačnosti vjere.

Ivanjdan se može nazvati i djevojačkim praznikom jer je čitav niz rituala povezan sa devojkama.
U mnogim našim krajevima, noć uoči ovog praznika djevojke pale vatre, beru cvijeće i trave, pjevaju i pletu vijence.

Ivanjdan se naziva još i Igritelj, jer se vjeruje da se sunce, kada tog jutra izađe, igra na nebu.

Pored Ivanjdana, SPC slavi Sabor Svetog Јovana Krstitelja 20. januara (7. januara po julijanskom kalendaru) i 11. septembra, odnosno 29. septembra, na dan njegove upokojenja - Usjekovanje glave svetog Јovana Krstitelja.