latinica  ћирилица
07/07/2024 |  08:22 | Autor: SRNA

Goganović: Eufor i međunarodna zajednica da reaguju na ratnohuškačke izjave Heleza

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović pozvao je Eufor i međunarodnu zajednicu da javno reaguju i upute upozorenje ministru odbrane Zukanu Helezu zbog njegovih konstantnih ratohušačkih izjava kojima ugrožava mir, stabilnost i bezbjednost u BiH, ali i regionu.
Aleksandar Goganović - Foto: RTRS
Aleksandar GoganovićFoto: RTRS

Na pitanje Srne da prokomentariše izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Miloša Vučevića i saopštenje Ambasade Srbije u BiH u kojem je izražena duboka zabrinutost povodom ratnohušačkih izjava Heleza, Goganović je upitao kome je cilj zaoštravanje odnosa sa susjednim zemljama u izazovnim vremenima koja vladaju na svjetskoj političkoj scenu?

- Saradnja za zemljama regiona je ključna za mir i stabilnost na Balkanu koja se reFlektuje na mir u Evropi - rekao je Goganović Srni.

On je naveo da Helez možda smatra da je ministar odbrane takozvane Armije BiH, budući da kada iznosi takve stavove on ne govori u ime Srba i Hrvata koji rade u Oružanim snagama BiH.

Goganović je ukazao da to što Helez govori nisu zvanični stavovi Ministarstva odbrane u Savjetu ministara, jer nije bilo rasprave po tom pitanju na kolegijumu Ministarstva, niti su zamjenici ministra konsultovani.

- To su isključivo njegovi lični stavovi i zloupotreba sistema odbrane u političku promociju, što je strogo zabranjeno Zakonom o odbrani - istakao je Goganović.

On je ukazao na činjenicu da je Tužilaštvo BiH brzo reagovalo protiv njega zbog obilježavanja 9. januara i polaganja vijenaca borcima Kalinovika, ali da uporno ćuti na konstantno Helezovo kršenje Zakona o odbrani, urušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i javnog propagiranja ratnohušačke retorike, na šta bi trebalo da reaguje po službenoj dužnosti.

- Ćuti i samoproglašeni visoki predstavik koji me je neosnovano napao na sjednici Savjeta bezbjednosti UN i crtao mi metu na čelo, a na Helezove postupke se ne oglašava i onda se pita zašto ga srpski narod ne priznaje - rekao je Goganović.

Premijer Srbije Miloš Vučević ocijenio je sinoć da ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez nastavlja sa neodgovornim i neozbiljnim izjavama koje direktno ugrožavaju mir i stabilnost u regionu.

Ambasada Srbije u BiH izrazila je zabrinutost povodom izjava Heleza i istakla da upućivanje flagrantnih prijetnji ratom i protjerivanjem srpskog naroda iz BiH, kao i kontinuirano plasiranje neistina o predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću predstavlja kulminaciju kršenja Dejtonskog sporazuma i otvorenu prijetnju miru.

Helez je sarajevskim medijima rekao da je "svako razdruživanje rat", da "nikada više Vučić neće snajperom pucati na Sarajevo" i da predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku "niko ne brani da uzme svoju porodicu i ode u Beograd".