latinica  ћирилица
07/07/2024 |  09:48 ⇒ 09:49 | Autor: RTRS

Stevandić: Bitka na Kozari dokaz herojske volje i slobodarskog gena srpskog naroda

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je Bitka na Kozari dokaz herojske volje i slobodarskog gena srpskog naroda, koji je u istoriji u borbi za istinu, pravdu i slobodu podnio ogromnu žrtvu.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

Stevandić je povodom obilježavanja 82 godine od Bitke na Kozari istakao da je srpski narod, u težnji za slobodom, odlučno i hrabro ustao protiv fašizma, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

- Bitka na Kozari je simbol herojske borbe našeg naroda koji je odbranio svoju slobodu, dostojanstvo i pravo na život dostojan čovjeka. U toj borbi srpski narod je podnio ogromnu žrtvu, koju nikad ne smijemo zaboraviti - istakao je Stevandić.

On je rekao i da je srpski narod sistemski ubijan u Drugom svjetskom ratu, progonjen i zatiran u jasenovačkom sistemu smrti i ostalim koncentracionim logorima NDH, te da o razmjerama tih zločina u kojima je nemilosrdno ubijano nedužno stanovništvo, civili, stari, žene i djeca, svjedoči i postojanje zloglasnih logora za djecu.

- Srpski narod je na Kozari platio veliku cijenu borbe protiv fašizma. Sela su opljačkana, narod pobijen ili otjeran u logore. Stalno podsjećanje na tu žrtvu naša je obaveza i zavjet kako nam se ti zločini nikada više ne bi ponovili - poručio je Stevandić.

Na Mrakovici se danas obilježavaju 82 godine od Bitke na Kozari, simbola stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša u Drugom svjetskom ratu, tokom koje je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 je odvedeno u logore, među kojima više od 23.000 djece.

Neprijateljska ofanziva na Kozaru pod kodnim nazivom "Zapadna Bosna" počela je 10. juna 1942. godine, što je bio uvod u jedan od najstrašnijih zločina počinjenih nad srpskim narodom.