latinica  ћирилица
07/07/2024 |  09:57 ⇒ 12:22 | Autor: RTRS

Ljupka Katana - Iz Čajniča krenula putevima velikog vladike Nikolaja (VIDEO)

U srpskoj nacionalnoj istoriji, brojni su ličnosti, na koje su se generacije ugledale, kako u privatnom tako i u profesionalnom životu. Među njima, jedna od najvećih je vladika Nikolaj Velimirović, Sveti Nikolaj žički i ohrdiski, srpski svetitelj koji je kao malo ko poslije svetog Save prvog srpskog arhiepiskopa ostavio pouka i smjernica svom narodu, ali i svjetskoj nauci. Lik i djelo vladike Nikolaja, bili su i vodilja Ljupki Katani, Beograđanki, porijeklom iz Čajniča, da se njegovom mišlju i radom bavi kroz politikološko sagledavanje.
Ljupka Katana - Foto: RTRS
Ljupka KatanaFoto: RTRS

Ljupka Katana, rođena je u Čajniču, gdje je završila osnovno obrazovanje. Preseljenjem s porodicom u Beograd, završava srednju školu, diplomira komunikologiju, master iz oblasti bezbjednosti i doktorira političke nauke na Fakultetu političkih nauka. Na doktoroskom studiju usavršavanje političke teorije, s usmjerenjem na diplomatiju, posvetila je Nikolaju Velimiroviću i njegovoj diplomatskoj misiji u Prvom svjetskom ratu. Veliki srpski misionar, nepresušan izvor znanja i mudrosti služeći svom narodu, bio je preteča na svim poljima, pa tako i u diplomatiji. To dokazuje i njegovo uvođenje efekta "meke moći".

Na naučnom usavršavanju obišla je od Sjedinjenih Američkih Država do Velike Britanije, mjesta na kojim je bio i Nikolaj Velimirović. Svuda je naišla na jake temelje koje je postavio. Iz svega proističe da je u svemu isticao ljubav i oslonac prema Božijoj sili i svom rodu.

Mlada profesorka međunarodnih odnosa – uvoda i teorije, nakon uspješne akademske godine na Vebster univerzitetu u Taškentu, svoju karijeru nastavlja na jednom njihovih fakulteta u holandskom gradu Lajdenu ili u Atini. Sveti Nikolaj srpski koji i u trećem milenijumu govori kroz svoje svete mošti i djela koja je na dobro zavještao čovječanstvu, ostaje joj trajno nadahnuće i oslonac.