latinica  ћирилица
07/07/2024 |  10:32 | Autor: RTRS

FZO Srpske Promjena porodičnog ljekara, pedijatra i ginekologa od 1. septembra do 31. oktobra

Osiguranici koji žele zbog bilo kog razloga da promijene porodičnog doktora, pedijatra ili ginekologa od ove godine mogu to da učine od 1. septembra do 31. oktobra, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.
Fond zdravstvenog osiguranja - Foto: RTRS
Fond zdravstvenog osiguranjaFoto: RTRS

Iz Fonda su napomenuli da je ova novina predviđena novim Pravilnikom o postupku ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu u Republici Srpskoj koji je počeo da se primjenjuje.

- Za razliku od ranijih godina kada je za promjenu tih doktora bio predviđen period u trajanju od tri mjeseca /oktobar-decembar/, od ove godine skraćen je period kada se mogu promijeniti ljekari, a s ciljem efikasnijeg ugovoranja zdravstvene zaštite sa zdravstvenim ustanovama - navedeno je u saopštenju.

Zahvaljujući ovim izmjenama, Fond će već početkom novembra imati egzaktne podatke o broju osiguranih lica u timovima porodične medicine, pedijatrije i ginekologije što će ubrzati potpisivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama za narednu godinu, budući da finansijski dio ugovora i zavisi od broja registrovanih osiguranih lica na primarnom nivou.

Iz Fonda su napomenuli da je i u ovom skraćenom periodu, promjena porodičnog doktora, pedijatra ili ginekologa omogućena na jednostavan način - bez navođenja razloga, te da je potrebno popuniti odgovarajuće obrasce kod novoizabranog doktora i ovjeriti ih u Fondu, a kod novoizabranog doktora osiguranici mogu da odlaze na preglede od početka naredne godine.

- I dalje ostaje mogućnost da građani mogu i, mimo za to predviđenog perioda, da promijene te ljekare, ali tada je procedura malo komplikovanija i mora se imati opravdani razlog u skladu sa pravilnikom - navedeno je u sopštenju.

Fond će javni poziv za kandidate za doktore medicine u timu porodične medicine ubuduće objavljivati u julu ili avgustu, za razliku do ranijih godina kada se ovaj poziv objavljivao u septembru.

- Osim ove novine, novi pravilnik propisuje i rokove važenja uputnica za bolničko liječenje koja je izdata od službe hitne pomoći ili doktora medicine iz specijalističko-konsulativne zdravstvene zaštite koja važi 24 časa od dana kreiranja - navedeno je u saopštenju.

Pravilnik je definisao da uputnica za medicinsku rehabilitaciju koja je izdata od porodičnog doktora ili pedijatra važi 30 dana od kreiranja uputnice.

Iz Fonda su napomenuli da i dalje ostaje, kako je bilo predviđeno ranije pravilnikom, da uputnica koja je propisana od porodičnog doktora ili pedijatra za bolničko liječenje važi 30 dana, da uputnica za specijalističko - konsultativnu zdravstvenu zaštitu važi 180 dana, a uputnica za dijalizni tretman u bolničkoj zdravstvenoj ustanovi važi 12 mjeseci.

Usluge hemioterapije u bolničkoj zdravstvenoj ustanovi osigurano lice ostvaruje na osnovu jedne uputnice izabranog doktora medicine u timu porodične medicine, bez obzira na broj i dinamiku ciklusa hemioterapije.