latinica  ћирилица
07/07/2024 |  10:38 ⇒ 12:22 | Autor: SRNA

Zaharova: Zapadni mediji ignorišu zločine nad ruskim vojnicima

Smiješno je gledati kako se zapadni mediji pretvaraju da su potpuno nesvjesni zločina ukrajinske vojske nad civilima u Donbasu i ruskom vojskom, iako je Moskva više puta davala relevantne dokaze o tome, istakla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova (foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV) -
Marija Zaharova (foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV)

- Moskva je više puta dijelila informacije u zločinima kijevskog režima počinjenim nad civilima u Donbasu i ukrajinskom vojskom, ali američki mediji su izabrali da ne vide kroz koju torturu prolaze oni koji padnu u kandže Oružanih snaga Ukrajine - rekla je Zaharova, komentarišući tekst "Njujork tajmsa" o ubistvima ruskih ratnih zarobljenika.

Ona je istakla da su sa zlodjela kijevskog režima odavno poznata i da je rusko Ministarstvo spoljnih poslova više puta izvještavalo o kršenju ljudskih prava, te dokumente o tome poslalo Savjetu bezbjednosti UN, ali su američki mediji učinili sve da ignorišu ovu informaciju.

Američki novinari, publikacije, novine, televizije i internet platforme se pretvaraju da navodno ništa ne znaju o tome kako kijevski režim zlostavlja civilno stanovništvo Donbasa. Sve su to otvorene činjenice o kojima američki novinari ne govore ni riječ", rekla je Zaharova za "Izvestiju".

Ambasador ruskog Ministarstva spoljnih poslova za zločine kijevskog režima Rodion Mirošnik poručio je da će Moskva provjeriti sve podatke koje je iznio američki list, a zahtijevaće da isto urade i međunarodne organizacije.

Istražni komitet Ruske Federacije će istražiti informacije koje su se pojavile u javnosti.

Internetom sve češće kruže snimci mučenja ruskih vojnika koje dijele ukrajinski vojnici.

U septembru 2023. godine objavljen je snimak na kojem ukrajinski vojnici primoravaju zarobljene ruske vojnike da idu minskim poljem.

Osim toga, u novembru 2022. godine pojavio se snimak gdje pripadnici Oružanih snaga Ukrajine ubijaju ruske vojnike koji leže na zemlji sa rukama podignutim iznad glave.

Pojavili su se i snimci kako zarobljenim ruskim vojnicima pucaju u noge, a mučenju su posvjedočili i vojnici koji su imali sreće da se vrate iz ukrajinskog zarobljeništva.

U pokušaju da dobiju informacije, ukrajinski vojnici su im odsjecali prste, pucali u noge, prebijali i pržili strujom

Njujork tajms, pozivajući se na ljekara međunarodnog dobrovoljačkog odreda u Ukrajini Kaspara Grosa, opisao je nekoliko slučajeva kada su ukrajinski vojnici brutalno ubijali ruske ratne zarobljenike.