latinica  ћирилица
07/07/2024 |  11:15 ⇒ 11:24 | Autor: SRNA

Mahraz: U slučaju rezolucije o Srebrenici i pitanju Kosmeta Alžir postupa po međunarodnom pravu

Ambasador Alžira u Srbiji Fatah Mahraz poručio je da je ta zemlja bila uzdržana prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN jer smatra da je Dejtonski sporazum jedina konsenzulna osnova na kojoj je bilo moguće da se rat u BiH okonča.
Alžir - Foto: RTRS
AlžirFoto: RTRS

Mahraz je naglasio da se pri svakom koraku i svakoj inicijativi prednost mora dati duhu saradnje i dijalogu radi očuvanja miroljubivog suživota i razvoja BiH.

On je naveo da se Alžir od sticanje nezavisnosti odlučno zalaže za mir i bezbjednost na regionalnom i međunarodnom nivou, zagovarajući nemiješanje u unutrašnja pitanja država, mirno rješavanje sukoba i uspostavljanje dobrosusjedskih odnosa i saradnje sa svim državama regiona kojima pripada, te da će se njegovo djelovanje u UN rukovoditi tim nepromijenjenim načelima.

Kada je riječ o Kosmetu, Mahraz je poručio da je Kosovo i Metohija sastavni dio Srbije i da Alžir bezrezervno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, koja reafirmiše svoju privrženost poštovanju međunarodnog prava o pitanju Zapadne Sahare.

On je rekao da su pitanje Kosmeta i Zapadne Sahare različita po svojoj genezi, ali da im je zajedničko što se krši isti princip poštovanja međunarodno priznatih granica.

- Za Srbiju, riječ je o poštovanju jednog od osnovnih načela Helsinškog završnog akta iz 1975, a za Zapadnu Saharu, o poštovanju svetog principa nepovredivosti granica nasljeđenih od kolonijalne uprave - rekao je ambasador Alžira za Politiku.

Mahraz je naglasio da je njegovoj državi jasno da je za postizanje pravednog i ukupnog mira na Bliskom istoku neophodno osnivanje nezavisne i suverene države Palestine sa Јerusalimom kao prijestonicom i "krajem okupacije izraelskog entiteta na svim arapskim zemljama".