latinica  ћирилица
07/07/2024 |  12:05 ⇒ 12:41 | Autor: RTRS

Dodik: Stradanje na Kozari treba da obilježava cijeli srpski narod (VIDEO)

Stradanje na Kozari treba da obilježava cijeli srpski narod rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, na obilježavanju na Mrakovici 82. godine od bitke na Kozari
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Ako se ne borimo za sjećanje i pamćenje, ispašće da su oni koji su pravili zločinci žrtve, a mi stradalnici da smo dželati. Zato je važno da se u što većem broju okupljamo ovdje i da pričamo istinu, jer ona je na našoj strani - naglasio je Dodik.

On je upozorio da sada ti isti pričaju kako treba da živimo zajedno.

-Da se odreknemo svoje istorije, svog stradanja. Tražili su da ovdje na Kozari da prave memorijalni centar za svoje žrtve. Nismo dozvolili i nećemo nikada - poručio je Dodik.

On je podsjetio da i zbog Kozare jako važno da u Otadžbinskom ratu nije bilo podjela, već da su Srbi stali pod isti barjak slobode.

Dodik je naglasio da je prostor Kozare ispražnjen i da su ustaše u čijim redovima je bilo lokalno stanovništvo i hrvatsko i muslimansko, pobile Srbe.

- Ovdje je u toku godina rata po selima ubijeno više od 30.000 ljudi, a više od 70.000 iz jednog zbjega je 1942. godine zarobljeno, odvedeno u Јasenovac i tamo pobijeno - rekao je Dodik.

On je naveo da nema podataka o tome koliko je još ljudi 1943, 1944. i 1945. godine pohapšeno i odvedeno.

- Sama činjenica da su ovdje spaljena 142 sela govori o tome da je ovo mjesto stradanja Srba. Ovđe nisu stradali lokalni muslimani i Hrvati. Oni su bili na drugoj strani te priče i rijetki su oni koji su pripadali partizanskom pokretu - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da su zločine nad Srbima na tom prostoru počinile njihove komšije koje su se preko noći iz komšija pretvorile u ubice i koljače.

- I nama se to stalno ponavlja, kao što se ponavljalo za vrijeme Otomanske imperije, Austrougarske, Prvog svjetskog i Drugog svjetskog rata. To nam se ponovilo i u procesu raspada bivše Јugoslavije i uvijek smo bili na jednoj strani, oni na drugoj - rekao je Dodik.

Neprijateljska ofanziva na Kozaru pod kodnim nazivom "Zapadna Bosna" počela je 10. juna 1942. godine, što je bio uvod u jedan od najstrašnijih zločina počinjenih nad srpskim narodom ikada.

Njemačke i ustaške jedinice sa oko 35.000 vojnika zatvorile su obruč oko slobodne teritorije kozarske oblasti, a u opkoljenom području 3.500 boraca Drugog krajiškog partizanskog odreda branilo je zbjeg sa oko 80.000 srpskih civila.

Tokom neprijateljske ofanzive na Kozari i u Potkozarju spaljeno je, uništeno i opljačkano 140 sela.

Iz neprijateljskog obruča uspjelo se probiti oko 800 boraca i 10.000 civila, dok je zarobljeno 68.600 srpskih civila, među kojima više od 23.000 djece koji su odvedeni u logore Јasenovac i Staru Gradišku, gdje su podvrgnuti mučenju i najsurovijim metodama usmrćivanja.