latinica  ћирилица
07/07/2024 |  12:49 ⇒ 12:59 | Autor: RTRS

Poetsko-muzičko veče "Živa reč" oduševilo Trebinjce (VIDEO)

U okviru "Trebinjskog kulturnog ljeta" ljubitelji stihova uživali su u nesvakidašnjem ambijentu i neobičnom spoju dvojice književnika. Poetsko-muzičko veče "Živa reč" pripremili su Pero Zubac, jedan od najvećih živih srpskih pjesnika i njegov sin Miloš, koji ga je pratio na gitari.
Pero Zubac - Foto: RTRS
Pero ZubacFoto: RTRS

Nesvakidašnji spoj dvojice pjesnika, oca i sina, koncipiran je kroz govornu poeziju, anegdote i pjesme izvedene uz gitaru.

U njima se kao junaci pominju velike stvaralače ličnosti, a među njima su uzori i bliski prijatelji Pera Zupca: Desanka Maksimović, Stevan Raičković, Duško Trifunović, Miroslav Antić.

Dolazak u Trebinje probudio je posebne emocije.

- Imam tumačenje da niko ne živi u svom zavičaju, nego zavičaj postoji samo kad odeš. Možeš da živiš samo u rodnom kraju. Eto, ja dolazim u Trebinje poslije pedest godina - rekao je Zubac.

Mlađi Zubac, Miloš, takođe je književik, ali i koreograf i scenski pripovjedač.

Zajedno sa bendom, uz gitaru, izvodio je svoje stihove, liriku svoga oca ali i poeziju omiljenih pjesnika.

- Mi se još bolje upoznajemo sada, moj otac i ja i to je divno. Provodimo vrijeme, koje možda nismo proveli kada sam bio dječak, a on je puno radio. Dosta toga mogu da čujem što nisam čuo ranije na zajedničkim putovanjima, a može i on da čuje nešto od mene koji sam porastao u čovjeka - istakao je sin Pere Zupca, Miloš.

Organizator pjesničke večeri za pamćenje bila je Narodna biblioteka Trebinje.

- Ovo je veče sa posebnom emocijom, jer je sa nama bard savremene srpske književnosti, rođeni Nevesinjac, naš Hercegovac. I bilo gdje da se pojavi, u bilo kojoj državi, svi žele da je njihov, ali on je naš - kazala je Miroslava Supić Vuković, direktorka Narodne biblioteke Trebinje.

Književnu slavu Pero Zubac je stekao kao dvadesetogodišnjak objavljivanjem poeme "Mostarske kiše".

Prevedena je na osamnaest svjetskih jezika i postala je čuveno i obavezno štivo tadašnje jugoslovenske mladosti.

Objavio je 50 knjiga poezije i 20 knjiga pjesama za djecu.