latinica  ћирилица
07/07/2024 |  13:22 | Autor: SRNA

Košarac: Helez ne može nanijeti štetu Srpskoj, ali ugrožava BiH

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez ne može nanijeti štetu niti ugroziti Republiku Srpsku, ali svojim svakodnevnim djelovanjem i nesuvislim izjavama i te kako ugrožava BiH i dodatno urušava krhke unutrašnje odnose, izjavio je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je rekao da Helez, zaslijepljen mržnjom prema Republici Srpskoj i srpskom narodu, na dnevnoj osnovi zloupotrebljava poziciju na kojoj se nalazi, djelujući protivzakonito i protivustavno.

- Njegova ratnohuškačka retorika i propagiranje govora mržnje izuzetno su opasni, jer stvaraju alibi radikalnim bošnjačkim krugovima za konstantne verbalne prijetnje rukovodstvu i izabranim predstavnicima Srpske - naglasio je Košarac za Srnu, koji je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

On je naveo da je, krajnje zabrinjavajuće što uporno izostaje adekvatno reagovanje nadležnih pravosudnih institucija na Heleza i slične pojave.

Košarac je poručio da Helez kao individua ne predstavlja nikakvu opasnost po Republiku Srpsku.

- Ma koliko se trudio, ne može nas zastrašiti. Običan politički cirkusant koji zamajava javnost svojim nedosanjanim snovima o unitarnoj i ekskluzivnoj bošnjačkoj BiH. U tom Helezovom paralelnom univerzumu, on je komandant fildžan državice u kojoj nema ni /predsjednika Republike Srpske Milorada/ Dodika ni Srba niti bilo čega što nosi prefiks srpski - rekao je Košarac.

On je istakao da je u realnosti Helez personifikacija svega onoga što predstavlja destabilizujući faktor i prijetnju po mir i stabilnost ne samo u BiH, nego i regiona.