latinica  ћирилица
07/07/2024 |  15:02 ⇒ 15:21 | Autor: SRNA

U Bijeljini obilježena krsna slava Garde "Panteri" (FOTO)

Udruženje veterana "Garde Panteri" obilježilo je danas u Bijeljini krsnu slavu ove specijalne jedinice Vojske Republike Srpske - Ivanjdan, a tim povodom prikazan je prvi dokumentarni film o ratnom putu Garde "Panteri".
Obilježavanje - Foto: RTRS
ObilježavanjeFoto: RTRS

Predsjednik Udruženja Petar Cvijetinović rekao je da su 7. jula 1991. godine u semberskim selima organizovani krizni štabovi s ciljem okupljanja patriotskih opredijeljenih ljudi i njehove pripreme za odbranu srpskog naroda na ovim prostorima.

On je naveo da je legendarni komandant Garde "Panteri" Ljubiša Savić Mauzer okupio ljude i formirao krizne štabove od kojih je 2. maja 1992. godine i osnovana Garda.

FOTO: RTRS

- Film govori o ulozi Garde u Brčkom, na Majevici, jednim dijelom u Smolući, kao i o njenom ratnom putu do 1993. godine, o čemu u filmu svjedoči Mauzer - rekao je Cvijetinović.

On je podsjetio da je ova specijalna jedinica Vojske Republike Srpske imala presudnu ulogu u odbrani Brčkog, o čemu Mauzer posebno svjedoči u filmu.

Na obilježavanju slave gostima je podijeljena i monografija Garde "Panteri".

Pripadnici Garde i članovi Udrženja veterana su u prisustvu brojnih gostiju sa kumom slave, Bojanom Savićem, sinom pokojnog Mauzera, slomili slavski kolač, a potom uz slavski ručak evocirali uspomene.