latinica  ћирилица
07/07/2024 |  18:03 ⇒ 19:08 | Autor: SRNA

Vulin: Nisu problem kadeti već što Srbi podsjećaju da su ustaše počinile genocid

Potpredsjednik Vlade Srbije i senator Republike Srpske Aleksandar Vulin istakao je da nisu problem kadeti Vojne akademije u Beogradu koji su prisustvovali obilježavanju 82 godine od Bitke na Kozari, već da je problem što Srbi podsjećaju da su hrvatske ustaše počinile genocid.
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Aleksandar Vulin (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

Vulin je u saopštenju naveo da pripadnici vojne i policijske akademije u okviru svojih redovnih školskih aktivnosti učestvuju u obilježavanju važnih datuma iz srpske istorije.

On je ukazao da u svojim uniformama oni odaju poštu slavnim precima na spomenicima u Kumanovu, Bregalnici i Kajmakčalanu /Sjeverna Makedonija/, sjenama pradjedova sahranjenih na ostrvu Vido i Zejtinliku /Grčka/, od nacista pobijenim logorašima u Mauthauzenu /Austrija/.

Prema njegovim riječima, kadeti odaju počast i strijeljanim srpskim taocima i zarobljenicima u logoru Arad i junacima bitke u Dobrudži /Rumunija/, hiljadama pobijenih srpskih zarobljenika na groblju u Јindrihovici, "seni Srbina koji nije manji od Obilića, Gavrilu Principu u zatvoru u Terezinu /Češka/".

- A, od kako su Srbija i Republika Srpska 2015. godine počeli da zajedno obeležavaju datume iz zajedničke prošlosti, kadeti to čine i na Mrakovici i Donjoj Gradini  podsjetio je Vulin.

On je naveo da uniforme kadeta vojske i policije nikada nisu nikome smetale, "obično su izazivale simpatije, a Srbima su deca u uniformama bila i jesu na ponos".

Odgovarajući političarima, uključujući i Željka Komšića koji su iznijeli niz laži i uvreda na račun Srba zato što su pitomci Vojne akademije u Beogradu odali poštu pobijenom srpskom narodu na Mrakovici, Vulin je istakao da su uniforme kadeta smetale Hrvatskoj kada su kadeti pošli u Јasenovac i sada Komšiću.

- Nisu problem kadeti, problem je što Srbi podsećaju da su hrvatske ustaše počinile genocid za koji ni hrvatska država, ni hrvatski narod nikada nisu zatražili oproštaj. Јedino ne razumem kakve veze bošnjački član Predsedništva BiH Željko Komšić ima sa Hrvatima. Za ustaše mi je jasno - poručio je Vulin.

U saopštenju se podsjeća da je Vulin bio ministar rada u čije vrijeme je Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova donio odluku da Srbija i Srpska zajedno obilježavaju istorijske godišnjice.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas da mora odmah da se utvrdi ko je dozvolio da Vojska Srbije uđe na teritoriju BiH, nakon što su kadeti vojne i policijske akademije u Beogradu učestvovali u defileu u Prijedoru povodom obilježavanja 82 godine od Bitke na Kozari.