latinica  ћирилица
07/07/2024 |  19:39 | Autor: SRNA

NATO saveznici zabrinuti zbog Bajdenove starosti

Diplomate i svjetski lideri, koji se pripremaju za samit NATO koji se tokom sedmice održava u Vašingtonu, izrazili su zabrinutost zbog godina američkog predsjednika DŽozefa Bajdena, njegovog zdravstvenog stanja i sposobnosti da pobjedi na predstojećim predsjedničkim izborima, piše portal "Politiko".
DŽo Bajden (Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL) -
DŽo Bajden (Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL)

Portal navodi da ovi zvaničnici većinski podržavaju Bajdenov reizbor i strahuju da bi povratak bivšeg predsjednika Donalda Trampa u Bijelu kuću naškodio NATO-u i ratnim naporima u Ukrajini.

Nakon nedavnog Bajdenovog lošeg nastupa u debati sa Trampom, strahuju da je američki predsjednik previše slab da pobjedi na izborima i da predvodi supersilu.

"Politiko" je razgovarao sa nekoliko osoba koje se dovode u vezu sa NATO-om ili predstojećim samitom, a brojni saveznici izrazili su rezervisanost prema Bajdenu i prije debate.

Јedan od zvaničnika iz evropske članice NATO rekao je "da ne treba biti preveliki genije da bi vidio da je američki predsjednik star".

- Nismo sigurni da će, čak i ako pobjedi, živjeti još četiri godine - rekao je zvaničnik.

Drugi zvaničnik EU je istakao da je "bilo previše bolno za posmatrati Bajdena čiji drugi mandat svi priželjkuju kako bi izbjegli ponovne probleme sa Trampom, ali da to nimalo nije sigurno".