latinica  ћирилица
07/07/2024 |  20:57 ⇒ 21:57 | Autor: Agencije

Francuska: Iznenađenje u drugom krugu - ljevica vodi, Nacionalno okupljanje na trećem mjestu (VIDEO)

Ljevičarska koalicija Novi narodni front imaće u Nacionalnoj skupštini između 172 i 192 mandata, koalicija predsednika Emanuela Makrona "Zajedno" između 150 i 170, a desničarsko Nacionalno okupljanje između 132 i 152 mandata, projektovani su rezultati vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj.
Žan-Luk Melanšon (foto: EPA-EFE/ANDRE PAIN) -
Žan-Luk Melanšon (foto: EPA-EFE/ANDRE PAIN)

Konzervativna Republikanska partija, odnosno njen dio koji se nije pridružio Nacionalnom okupljanju, imaće između 57 i 67 mandata, što je slično broju poslanika u sadašnjem sazivu.

U okviru ljevičarske koalicije, Nepokorena Francuska Žan-Lik Melanšona će imati između 68 i 74 mandata, socijalisti između 63 i 69, Zeleni između 32 i 36 i komunisti između 10 i 12 mandata.

Radi se o partijama koje su se međusobno žestoko kritikovale zbog velikih ideoloških razlika, pa je pitanje u kojoj meri će predstavljati jedinstveni front u Nacionalnoj skupštini.

Sve to ukazuje da će Makron imati dosta problema tokom pregovora o formiranju buduće vlade.

Makron: Preliminarni rezultati ne pokazuju ko će vladati

Makron smatra da preliminarni rezultati ne pokazuju ko će vladati, prenosi agencija Frans pres, pozivajući se na izvore iz okruženja francuskog lidera.

Emanuel Makron poziva na ‘oprez’ pri analiziranju rezultata parlamentarnih izbora kako bi se utvrdilo ko bi mogao formirati vladu i zadovoljan je što je centralni blok ‘živ’ posle sedam godina na vlasti“, rekao je izvor.

Le Pen: Makronova situacija neodrživa, pobjeda RN "samo odložena"

Liderka francuske krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen izjavila je večeras da je položaj predsjednika Emanuela Makrona ''neodrživ'', nakon što je njegova centristička koalicija ''Zajedno'' izgubila relativnu većinu na izborima.

Kada je u pitanju RN, koji se našao na trećem mestu uprkos pobjedi u prvom krugu, Le Pen je poručila da se ''u današnjem rezultatu vidi sjeme sutrašnje pobjede'', prenosi Rojters.

Istakla je da smatra da je pobeda RN samo odložena, a da je njena partija izgubila kao rezultat taktičkog glasanja između Novog narodnog fronta i Makronove koalicije.

Francuski premijer Atal najavio da će sutra podnijeti ostavku

Francuski premijer Gabrijel Atal saopštio je večeras da će sutra ponuditi ostavku predsjedniku Emanuelu Makronu, nakon što je njihova centristička koalicija "Zajedno" zauzela drugo mjesto na izborima.

Istakao je da će vršiti funkciju premijera dok ''dužnost to zahtijeva'', prenosi Rojters.

Atal je napomenuo da ''ekstremne stranke'', uključujući krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) i ljevičarsku koaliciju Novi narodni front, neće biti u stanju da oforme vladu nakon parlamentarnih izbora.

Makron će poštovati odluku francuskih birača

Makron će poštovati odluku francuskih birača nakon izbora na kojima je najviše glasova osvojio ljevičarski Novi narodni front, saopšteno je iz njegovog kabineta.

U saopštenju je navedeno da predsjednik analizira projekcije, a da će u skladu s tradicijom, sačekati da dobije punu sliku rezultata prije nego što donese neophodne odluke.

Melanšon: Makron da prizna poraz, a premijer Atal da ode

Žan-Luk Melanšon, lider ljevičarske koalicije Novi narodni front koja vodi na parlamentarnim izborima u Francuskoj, izjavio je večeras da francuski predsjednik Emanuel Makron mora da prizna poraz, a premijer Gabrijel Atal da napusti funkciju.

- Makron mora da prizna poraz. Ima dužnost da pozove našu koaliciju da formira vladu - rekao je Melanšon.

On je istakao da je Makronov poraz definitivno potvrđen, dodajući da će Novi narodni front ostati pri svojim riječima i sprovoditi svoj program, prenosi "Figaro".

- Volja naroda mora se sada strogo poštovati, nikakvi pregovori nisu prihvatljivi - rekao je Melanšon.

Bardela: Neprirodni savezi gurnuli zemlju u zagrljaj krajnje ljevice

Žordan Bardela, lider krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje , koja je zauzela treće mjesto, poručio je da su izborni rezultati rezultat "neprirodne alijanse" koja je Francusku gurnula u zagrljaj krajnje levice.

On je u prvom obraćanju pristalicama nakon objavljivanja rezultata kritikovao "neprirodnu i "nečasnu alijansu koja je, kako je rekao, "lišila francuski narod pobede Nacionalnog okupljanja".

- Večeras ovi savezi bacaju Francusku u zagrljaj krajnje levice Žan-Lika Melanšona - rekao je Bardela.

On je podsjetio da je Nacionalno okupljanje postiglo najbolji rezultat na evropskim izborima i u prvom krugu parlamentarnih izbora i da je sada udvostručio broj poslanika.

- To je kamen temeljac sutrašnje pobjede - rekao je Bardela.

Ocijenio je i da je predsjednik Makron gurnuo zemlju ka neizvijesnosti i nestabilnosti.