latinica  ћирилица
08/07/2024 |  08:00 ⇒ 09:18 | Autor: TANЈUG

Orban sa Sijem: Mađarska veoma cijeni mirovnu inicijativu Kine u vezi sa sukobom u Ukrajini (FOTO)

Mađarska veoma cijeni mirovnu inicijativu Kine u vezi sa sukobom u Ukrajini, istakao je danas mađarski premijer Viktor Orban u razgovoru sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom tokom svoje nenajavljene posjete Pekingu.
Viktor Orban (Foto: EPA/YURI KOCHETKOV) -
Viktor Orban (Foto: EPA/YURI KOCHETKOV)

Orban je rekao da je za Mađarsku od velike važnosti što se Kina zalaže da u svijetu bude mir, a ne rat, prenosi mađarski portal Indeks.

Orban je na društvenim mrežama napisao da je Kina ključna sila u stvaranju uslova za mir u sikobu između Rusije i Ukrajine i da je zato došao u Peking da se sastane sa Si Đinpingom, samo dva mjeseca nakon Sijeve zvanične posjete Budimpešti.

Orban je istakao da, osim od zaraćenih strana, od odluke tri svjetske sile, SAD, Evropske unije i Kine, zavisi kada će se završiti rusko-ukrajinski rat i da je zato, poslije sastanaka sa stranama u sukobu, došao u Peking.

Orban je danas stigao u Peking, a po dolasku je na Fejsbuku objavio fotografiju sa pekinškog aerodroma, uz objavu "Poslije Kijeva i Moskve, stigli smo u Peking, treću stanicu mirovne misije".

Poseta Orbana Pekingu nije bila najavljena, ali je po njegovom dolasku u Peking na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Kine objavljeno da će Orban danas boraviti u Kini i da će sa Si Đinpingom razgovarati o pitanjima od zajedničkog interesa.

Orban je 5. jula boravio u takođe nenajavljenoj poseti Moksvi, gdje se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i sa njim razgovarao, između ostalog, o situaciji oko Ukrajine, a prethodno je 2. jula posetio Kijev i razgovarao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Zvaničnici EU su povodom Orbanove posete Moskvi saopštili da on nema mandat da prestavlja EU u razgovorima sa Rusijom, dok je Orban istakao da Mađarska, kao predsjedavajuća zemlja rotirajućeg presjedništva EU, nema mandat da pregovara u ime Unije, ali da želi da napravi korake ka miru u Ukrajini.

Mađarska je 1. jula preuzela predsjedavanje EU.